Jogurtové bosniaky

Share on Facebook
6 porcií
3 / 5náročnosť
150 min

Ingrediencie:

  • 180 g ražnej celozrnnej múky Pernerka
  • 250 g hladkej špaldovej múky Pernerka
  • 250 ml vody
  • 100 g jogurtu
  • 50 g masla
  • lyžica cukru
  • lyžička soli
  • 10 g sušeného droždia
  • feniklové semienka na posypanie

Tipy a Triky:

Z tohto cesta na žemle môžete upiecť aj celý bochník.

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások tak, že do veľkej misy nalejeme vodu, pridáme sušené droždie, cukor, hladkú múku a z tohto všetkého vymiešame husté cestíčko. Misu prikryjeme utierkou a počkáme, kým sa v ceste nevytvorí kvások. Medzitým si do druhej misy preosejeme ražnú múku, zamiešame do nej soľ, nakrájané maslo, jogurt a všetko premiešame.

Obe zmesi spojíme. Najlepšie urobíme, keď kvások preložíme do sypkej zmesi. Cesto vareškou premiešame a zvyšok prenecháme robotu. Pomocou háka necháme cesto miesiť na strednej rýchlosti cca 10 minút, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte ho ďalších 10 minút miesime, kým sa úplne neprestane lepiť a nezíska hladkú a vláčnu konzistenciu. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme ho v mise kysnúť 1 hodinu.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujeme žemličky. Prikryjeme ich potravinovou fóliou a necháme ich ešte 30 minút kysnúť. Vykysnuté žemličky potrieme rozšľahaným vajíčkom, navrchu ich narežeme nožom a posypeme feniklovými semienkami. Žemličky pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Teplotu potom znížime na 180 °C a pečieme ich ešte ďalších 15 minút.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.