Jogurtové bosniaky
Ingrediencie:
- 180 g ražnej celozrnnej múky Pernerka
- 250 g hladkej špaldovej múky Pernerka
- 250 ml vody
- 100 g jogurtu
- 50 g masla
- lyžica cukru
- lyžička soli
- 10 g sušeného droždia
- feniklové semienka na posypanie
Tipy a Triky:
Z tohto cesta na žemle môžete upiecť aj celý bochník.
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások tak, že do veľkej misy nalejeme vodu, pridáme sušené droždie, cukor, hladkú múku a z tohto všetkého vymiešame husté cestíčko. Misu prikryjeme utierkou a počkáme, kým sa v ceste nevytvorí kvások. Medzitým si do druhej misy preosejeme ražnú múku, zamiešame do nej soľ, nakrájané maslo, jogurt a všetko premiešame.
Obe zmesi spojíme. Najlepšie urobíme, keď kvások preložíme do sypkej zmesi. Cesto vareškou premiešame a zvyšok prenecháme robotu. Pomocou háka necháme cesto miesiť na strednej rýchlosti cca 10 minút, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a ešte ho ďalších 10 minút miesime, kým sa úplne neprestane lepiť a nezíska hladkú a vláčnu konzistenciu. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme ho v mise kysnúť 1 hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujeme žemličky. Prikryjeme ich potravinovou fóliou a necháme ich ešte 30 minút kysnúť. Vykysnuté žemličky potrieme rozšľahaným vajíčkom, navrchu ich narežeme nožom a posypeme feniklovými semienkami. Žemličky pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Teplotu potom znížime na 180 °C a pečieme ich ešte ďalších 15 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...