Perníkova chalúpka

Share on Facebook
1 porcií
3 / 5náročnosť
180 min

Ingrediencie:

Cesto :

  • 60 dkg pohánkovej celozrnnej múky Pernerka
  • múka na posypanie
  • 4 vajcia
  • 40 dkg práškového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 2 kopcové lyžičky perníkového korenia
  • 10 dkg medu
  • šťava z citróna
  • maslo, ktorým potrieme papier na pečenie

Poleva z bielok

  • 1 bielko
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1 lyžička citrónovej šťávy
  • práškový cukor podľa chuti

Tipy a Triky:

Čerstvo upečené horúce časti, po vytiahnutí z rúry, môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom.

Postup:

Postup – cesto:

Múku preosejeme cez sitko do misky, pridáme vajcia, práškový cukor, lyžičku sódy bikarbóny, perníkové korenie, šťavu z polovice väčšieho citróna, tekutý med a všetko spolu zmiešame. Cesto vyklopíme na dosku a spracujeme rukami (ak bude cesto príliš tuhé pridáme trocha smotany). Riadne spracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme oddychovať v chladničke do ďalšieho dňa.

Rúru vyhrejeme na 190 stupňov. Papier na pečenie si potrieme maslom.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku 7-8mm, pre ľahšiu manipuláciu a aby sa nepotrhalo na papieri na pečenie.

Podľa pripravenej šablóny vykrajujeme jednotlivé časti chalúpky a na nich okná a dvere. Zo zvyšného cesta pripravíme ozdobné doplnky a komín. Jednotlivé časti na papieri na pečenie preložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry. Medzi časťami necháme rozostupy, aby sa medzi sebou nedotýkali (pri pečení sa cesto zväčší). Pečieme 12-15 minút.

Nožom zarovnáme strany jednotlivých častí, tak aby boli rovné a dobre sa nasadzovali.

Z bielok si pripravíme polevu.

K bielku pridáme lyžičku citrónovej šťavy, kukuričný škrob, práškový cukor (ten si najprv preosejeme cez sitko) a vyšľaháme tuhú hmotu. Ak je hmota príliš riedka a tekutá, pridávame cukor, kým nie je dostatočne tuhá. Hmotu naplníme do zdobiaceho vrecka. Pred zdobením ju vyskúšame, či dobre ide z vrecka, nemala by tiecť. Nazdobíme upečené časti, necháme zatuhnúť  a nakoniec polevou z bielok zlepíme po obvode jednotlivé časti, tak, aby z nich vznikla chalúpka.

Kým hmota nestuhne, pomôžeme si špáratkami, ktorými jednotlivé časti prichytíme k sebe (nanesieme polevu, priložíme k sebe dve časti, spojíme a dáme špáratko). Ak obvodové steny stuhli, preložíme a prilepíme chalupku na spodnú časť (podstavec). Na záver nalepíme vyzdobenú strechu a komín. Všetky spojené časti natrieme polevou z bielok a necháme dôkladne stuhnúť.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.