Perníkova chalúpka
Ingrediencie:
Cesto :
- 60 dkg pohánkovej celozrnnej múky Pernerka
- múka na posypanie
- 4 vajcia
- 40 dkg práškového cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 2 kopcové lyžičky perníkového korenia
- 10 dkg medu
- šťava z citróna
- maslo, ktorým potrieme papier na pečenie
Poleva z bielok
- 1 bielko
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1 lyžička citrónovej šťávy
- práškový cukor podľa chuti
Tipy a Triky:
Čerstvo upečené horúce časti, po vytiahnutí z rúry, môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Postup:
Postup – cesto:
Múku preosejeme cez sitko do misky, pridáme vajcia, práškový cukor, lyžičku sódy bikarbóny, perníkové korenie, šťavu z polovice väčšieho citróna, tekutý med a všetko spolu zmiešame. Cesto vyklopíme na dosku a spracujeme rukami (ak bude cesto príliš tuhé pridáme trocha smotany). Riadne spracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme oddychovať v chladničke do ďalšieho dňa.
Rúru vyhrejeme na 190 stupňov. Papier na pečenie si potrieme maslom.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 7-8mm, pre ľahšiu manipuláciu a aby sa nepotrhalo na papieri na pečenie.
Podľa pripravenej šablóny vykrajujeme jednotlivé časti chalúpky a na nich okná a dvere. Zo zvyšného cesta pripravíme ozdobné doplnky a komín. Jednotlivé časti na papieri na pečenie preložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry. Medzi časťami necháme rozostupy, aby sa medzi sebou nedotýkali (pri pečení sa cesto zväčší). Pečieme 12-15 minút.
Nožom zarovnáme strany jednotlivých častí, tak aby boli rovné a dobre sa nasadzovali.
Z bielok si pripravíme polevu.
K bielku pridáme lyžičku citrónovej šťavy, kukuričný škrob, práškový cukor (ten si najprv preosejeme cez sitko) a vyšľaháme tuhú hmotu. Ak je hmota príliš riedka a tekutá, pridávame cukor, kým nie je dostatočne tuhá. Hmotu naplníme do zdobiaceho vrecka. Pred zdobením ju vyskúšame, či dobre ide z vrecka, nemala by tiecť. Nazdobíme upečené časti, necháme zatuhnúť a nakoniec polevou z bielok zlepíme po obvode jednotlivé časti, tak, aby z nich vznikla chalúpka.
Kým hmota nestuhne, pomôžeme si špáratkami, ktorými jednotlivé časti prichytíme k sebe (nanesieme polevu, priložíme k sebe dve časti, spojíme a dáme špáratko). Ak obvodové steny stuhli, preložíme a prilepíme chalupku na spodnú časť (podstavec). Na záver nalepíme vyzdobenú strechu a komín. Všetky spojené časti natrieme polevou z bielok a necháme dôkladne stuhnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...