Praclík

Share on Facebook
12 porcií
1 / 5náročnosť
60 min

Ingrediencie:

Cesto

  • 500 g hladká pšeničná múka Pernerka
  • 260 ml voda
  • 50 ml mlieko 
  • 1 ČL sušené alebo 20 g čerstvé droždie
  • 4 PL roztopené maslo
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL kryštálový cukor

Ostatné

  • 1L vody
  • 3 ČL sody bikarbóny
  • Vajce na potretie praclíkov
  • Mak, sezam a vločková soľ

 

Tipy a Triky:

Postup:

V strede múky spravíme jamku, kde dáme droždie, cukor a vlažné mlieko. Necháme chvíľku postáť. Keď budeme vidieť, že nám bublinkuje kvások tak  pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké tuhšie cesto. Necháme vykysnúť cca 30 minút.

Po vykysnutí rozdelíme na 12 časti. Z každej časti spravíme tenší valec. Vytvarujeme do U, dvakrát stočíme a zlepíme. Necháme podkysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si postavíme hrniec s vodou a sódou. Ak nám začne voda vrieť, vkladáme praclíky a varíme 80 sekúnd. Vyberieme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme makom, soľou, alebo sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stup. cca 10 -15 minút.

 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.