Chia celozrnný chlieb
Ingrediencie:
- 500 g hladkej pšeničnej celozrnnej múky Pernerka BIO
- 450 ml vlažnej vody
- 1 balík sušeného droždia
- 1lyžica rasce
- 1lyzička soli
- 5 lyžíc chia semiačok
Tipy a Triky:
V prípade, že doma nemáte sušené droždie môžete použiť aj bežnú kocku cca 20 g na 500 g múky. Droždie necháte rozpustiť v časti vlažnej vody, ktorú zalejete chlebovou zmesou. Postup ďalej je totožný ako pri sušenom droždí.
Postup:
Na začiatok bycom radi zdôraznili, že tento chlebík nepotrebuje kuchynského robota a nemusia sa ho báť ani začiatočníci. Ide krásne pripraviť aj v rukách, pretože stačí suroviny iba rýchlo premiešať.
Najprv si pripavíme takzvanú „záparu“. To znamená, že si chia semiačka zalejeme vlažnou vodou a necháme ich cca 15 minút „nasať“ vodou. Neľakajte sa, pretože chia semiačka nasiaknu vodou a vznikne gelovitá zmes- vďaka tomu sa dá do chlebíka viac vody.
Zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, soľ, rascu, droždie (veľa pekárov a pekárok je naučených múku preosievať, ale pri pečení chlebíkua to nie je potrebné).
Do suchej chlebovej zmesi nalejeme záparu s chia semiačok a začneme postupne spracovaváť. Nerobte to na pomúčenej doske, ale rovno v miske, v ktorej necháte cesto kysnúť. Cesto bude tekuté a lepkavé vďaka vyššej hydratácií, čo vôbec nevadí.
Pripravené cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 60 minút kysnúť (priznám sa, že väčšinou ho dávam pod perinu a vďaka vlažnej vode si vytvorí vlastné teplo). Ak viete, že nebudete mať čas chlebík upiecť za 1-2 hodiny, tak dajte cesto do plastovej krabičky s vekom, aby sa „nevysušilo“. Takto nachystané cesto Vám vydrží až 12 hodín (Nakysnuté cesto zväčší svoj objem 1-2x).
Teraz si cesto vyklopíme na vlhčenú dosku a budeme tzv.“prekladať“ (aby sa Vám cesto nelepilo na prsty, tak si nachystajte aj pohár s vodou a v nej si prsty namáčajte). Toto prekladanie, alebo uchopenie kúskov cesta medzi prsty s vyťahovaním cca 10 cm a vtláčaním do stredu, zopakujeme 10x. Potom cesto otočíme, aby miesto kam sme cesto vtláčali bolo dole. Potrieme trochou vody a cesto odložíme bokom- dokysnúť cca 30 minút, než sa nám nahreje hrniec/forma a rúra na 250°C. Tak ako som hovorila, cesto je viac hydratované, takže nebude až tak držať tvar, ale to vôbec nevadí. Čím vyššia hydratácia, tým je upečený chlieb zvnútra vláčnejší.
Vyberieme nahriaty hrniec/formu z rúry a rýchlo do nej presunieme chlieb (pri presúvaní si navlhčite ruky, nech sa Vám chlieb nelepí), môžeme posypať chia semiačkami. Zavrieme pokrievku, alebo v našom prípade prikryjeme alobalom a pečieme na 250°C- 20 minút a ďalších 20 minút bez pokrievky na 200°C.
To, že je chlieb upečený spoznáte poklepkaním (pri poklepaní by mal znieť „duto“). Ešte za tepla chlieb vyklopíme z hrnca/formy a necháme vychladnúť pri izbovej teplote na mriežke, aby zospodu prúdil vzduch a nezaparil sa.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...