Maslové rohlíky
Ingrediencie:
- 450 g hladkej pšeničnej múky Pernerka
- 250 ml vlažného mléka (môžete nahradiť vodou)
- 1 balík sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého droždia)
- 30 g masla+olej v pomere 2/3 na 1/3 (môžete nahradiť masťou)
- ½ lyžičky cukru,
- 1 lyžička soli.
Na posypanie:
- rasca
- mak
- sézam
- soľ
- korenie
Na potretie:
- 1 vajíčko
Tipy a Triky:
Ak máte radi obrie rohlíky, tak si pripravte len 8 väčších dielov a pečte ich cca 12 minút.
Do cesta môžete zapracovať aj kúsky slaniny, syra a restovanej cibuľky.
Postup:
Do misky, v ktorej budete miesiť cesto si dáme múku, do ktorej rukou vtlačíme jamku. Do nej dáme všetky ingrediencie (mlieko a maslo „vlažné“). Nebojte sa toho – žiadna príprava kvásku – so sušenými kvasnicami to ide samo. Všetko dôkladne miesime, kým sa cesto neprestane lepiť- cca 2 minúty v kuchynskom robotovi alebo 5 minút ručne.
Nachystáme si dva plechy vystlané alobalom alebo papierom na pečenie a na každý budeme dávať piecť 6 rohlíkov.
Cesto si rozdelíme na tri veľké gule. Guľu rozrežeme na 4 rovnaké diely do tvaru trojuholníka. Trojuholníkovu časť roztiahneme do rozmerného trojuholníka a pomocou valčeka na pomúčenej doske rozvaľkáme do veľkého tenkého trojuholníka. Základňu trojuholníka mamé smerom k sebe a pomaly rolujeme ako roládu smerom od seba, až nám vznikne tvar rohlíka.
Teraz si môžme dať vyhriať rúru na 220°C. Trvá to cca 20 minút a medzitým necháme odpočívať/nakysnúť rohlíky pod potravinárskou fóliou.
Rohlíky potrieme rozšľahaným vajíčkom s kvapkou vody a posypeme ľuboľnou posýpkou. Pečieme 10 minút na 220°C.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...