Raňajkový bosniak s makom
Ingrediencie:
Cesto:
- 450 g pohánkovej celozrnnej múky (môžeme nahradiť hladkou pšeničnou)
- 250 ml vlažného mlieka (môžeme nahradiť vodou)
- 1 balíček sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvých kvasníc)
- 30 g tuku (môžeme použiť maslo, olej, masť)
- ½ lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
Na posypanie:
- mak
Na potretie:
- 1 vajíčko
Tipy a Triky:
Do cesta môžeme zapracovať aj kúsky slaninky, syra či opraženej cibuľky.
Pohánkouvú Pernerku môžeme nahradiť pšeničnou hladkou Pernerkou.
Postup:
Do misy dáme všetky suroviny naraz. Mlieko si vždy (pokiaľ použijeme maslo, tak spolu s maslom) trošku zohrejeme, aby sa maslo rozpustilo a dobre sa do cesta zapracovalo. Všetko dôkladne zamiesime, až kým sa cesto neprestane lepiť – asi 2 minúty v kuchynskom robote alebo 5 minút ručne.
Prichystáme si plech vyložený alobalom či papierom na pečenie – na jeden plech sa pekne zmestí 8 bosniakov.
Z nelepivého cesta si vyvaľkáme valček podobný knedli. Rozkrojíme ho na polovicu a potom každú časť ešte na polovicu. Tým vzniknú rovnako veľké bosniaky, a nemusíme ich vážiť. Je potrebné, aby boli bosniaky tej istej hmotnosti, aby sa rovnako rovnomerne prepiekli.
Teraz si predhrejeme rúru na 220 °C. Trvá to približne 20 minút, tak si medzitým bosniaky preložíme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte „odstáť/nakysnúť“ pod potravinárskou fóliou. Nič sa nestane, pokiaľ bosniaky necháme kysnúť o trošku dlhšie.
Bosniaky potrieme rozšľahaným vajíčkom s kvapkou vody a posypeme ľubovoľnou posýpkou, napríklad makom. Pečieme ich 10-12 minút na 220 °C, pokiaľ nebudú krásne zlatisté.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...