Dolky
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g pšeničnej polohrubej múky Pernerka
- 200 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 50 g cukru
- ½ kocky kvasníc (20 g)
- 1 vajíčko
- štipka soli
- citrónová kôra z jedného citróna
- 250 ml mlieka
- 50 g rozohriateho masla
Na ozdobenie:
- hrušková marmeláda
- šľahačka
- tvrdý tvaroh na strúhanie
Tipy a Triky:
- Môžeme použiť napríklad aj slivkový lekvár.
- Medzi lekvár a šľahačku môžeme dať ešte lyžičku kyslej smotany.
Postup:
V malej miske rozmrvíme kvasnice s lyžičkou cukru a pridáme pár lyžíc vlažného mlieka. Kvasnice rozmiešame na hladkú kašu a necháme vzísť kvások (asi 15 minút).
Do misy dáme najprv suché suroviny – obe múky, soľ, cukor, citrónovú kôru. Zmes zalejeme mliekom, maslom a pridáme vajíčko. Nakoniec pridáme kvások a uhnetieme cesto, ktoré necháme 50 minút kysnúť pod utierkou.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi 1,5 cm silný plát. Pohárom vykrajujeme dolky. Uprostred každej dolky urobíme ešte jamku (nie skrz).
V hrnci rozpálime olej, vložíme dolky a ihneď stiahneme teplotu na polovicu. Pražíme z obidvoch strán dozlata. Po vychladnutí dolky ozdobíme hruškovou marmeládou, šľahačkou a nastrúhaným tvarohom.
Na dolky môžeme použiť aj špaldovú polohrubú Pernerku.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...