Focaccia s rozmarínom a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 400 ml teplej vody
- 50 ml olivového oleja + 2 lyžice oleja na poliatie (použite ten zo sušených paradajok)
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička cukru
- 1 miska mixu (sušené paradajky, olivy, kapary)
- hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, tymian)
- hrubozrnná soľ na posypanie
Tipy a Triky:
- Aby bola focaccia krásne nadýchaná, tak ju pečte z pšeničnej hladkej Pernerky, ale môžete pokojne urobiť aj inú verziu, napríklad zo špaldovej celozrnnej hladkej Pernerky.
- Najlepšia kombinácia na focacciu je rozmarín–sušené paradajky, alebo tymian–kozí syr–figy.
Postup:
Vo veľkej mise/v kuchynskom robote vypracujeme veľmi riedke cesto z múky, vody, soli, cukru, droždia. Na záver krátko vmiešame olivový olej, ale len tak, aby sa zapracovala zhruba polovica a zvyšok oleja zostal okolo cesta.
Prikryjeme utierkou a necháme minimálne 30 minút kysnúť na teplom mieste (keď to bude viac, vôbec to nevadí).
Cesto vyklopíme do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie. Párkrát ho „vytiahneme“ do boku a prekladáme ako pri chlebe. Necháme kysnúť ešte ďalších 30 minút na teplom mieste.
Medzitým predhrejeme rúru na 220 °C a nakrájame si sušené paradajky, olivy, kapary.
Do vykysnutého cesta urobíme navlhčenými prstami jamôčky a do nich dáme zvyšné suroviny. Na záver polejeme olivovým olejom zo sušených paradajok, posypeme bylinkami, hrubozrnnou soľou a dáme piecť do rúry.
Pozor! Pokiaľ máme focacciu v menšej zapekacej miske, aby bola vysoká, bude potrebovať viac času v rúre (asi 20–25 minút), focacciu rozloženú na plechu stačí piecť asi len 15 minút.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...