Lístkové cesto
Ingrediencie:
Maslová časť
- 100 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 250 g masla
Vodová časť
- 250 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 1 žĺtok
- 120 ml vody
- 1 polievková lyžica octu
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 polievková lyžica oleja
Tipy a Triky:
Zabalené cesto nám vydrží v chladničke zhruba týždeň. Cesto môžeme aj zamraziť.
Postup:
Na lístkové cesto budeme vyrábať dve cestá – maslové cesto a vodové cesto. Najskôr vypracujeme maslové cesto. Maslo zmiešame s múkou, vytvoríme cesto a dáme na hodinu odležať do chladničky.
Vodové cesto vypracujeme najlepšie v kuchynskom robote. Zmiešame všetky suroviny a miesime cesto pomocou hnetacieho háku asi 5 minút. Cesto zabalíme do fólie a dáme tiež na hodinu odpočinúť do chladničky.
Po hodine vyberieme cestá z chladničky a každé zvlášť dáme medzi dva pláty papiera na pečenie a vyvaľkáme obdĺžnik.
Vodové cesto položíme na pracovnú dosku ako prvé a naň položíme maslovú časť. Cesto prekladáme tak, že ľavú stranu preložíme do stredu a pravú stranu preložíme cez tú ľavú. Takto preložené cesto vložíme na 30 minút do chladničky a postup ešte 2x zopakujeme.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...