Slaná palacinková torta
Ingrediencie:
Na palacinky:
- 200 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 1/2 l mlieka
- 2 vajíčka L
- štipka soli a kypriaceho prášku
Náplň torty:
- 1 vrecko špenátu (mrazeného alebo baby čerstvých listov)
- 100 g slaniny
- 1 mozzarella
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vysoko percentná smotana
- plátok masla
- 3 lyžice hladkej múky
- Korenie: čierne korenie, soľ, muškátový oriešok
Tipy a Triky:
- Táto torta je výborná aj „premazaná“ bolonskou omáčkou alebo len smotanovou omáčkou s plátkami údeného lososa.
- Tortu môžeme jesť buď teplú alebo aj studenú, napríklad so šalátom.
Postup:
Zmiešame všetky ingrediencie na palacinky a opražíme ich na kvapke oleja (veľkosť palaciniek prispôsobíme veľkosti formy na tortu). Palacinky robíme trošku hrubšie, aby torta pekne držala pokope.
Na masle opražíme slaninu s cibuľkou dozlatista a na záver vhodíme špenát, prelisovaný cesnak a necháme ešte 5 minút spolu podusiť.
Pripravíme si svetlú zápražku – na masle necháme speniť múku, ktorú neskôr zalejeme smotanou a nastrúhame asi 1/3 lyžičky muškátového orieška. Necháme chvíľku povariť, až kým omáčka nezhustne (keby bola príliš hustá, pridáme kvapku vody). Zmes stále miešame, aby sa nepripálila.
Klasickú kovovú tortovú formu vymažeme maslom a začneme skladať tortu. Najskôr dáme palacinku, ktorú potrieme smotanovou omáčkou, potom posypeme špenátovou zmesou a pokladieme tenkými plátkami mozzarelly. Takto postup opakujeme, dokiaľ máme suroviny, pričom posledná vrstva je palacinka potretá smotanovou zmesou – môžeme ešte posypať napríklad parmezánom.
Tortu dáme do rozohriatej rúry na 200 °C a necháme zapiecť asi 30 minút.
Recept pripravila @alishaeasycooking.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...