Oškvarkové placky
Ingrediencie:
- 250 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 200 g oškvarkov
- 125 ml mlieka (môžeme použiť aj pivo)
- 2 vajíčka M
- 1,5 lyžice masti (môžeme nahradiť maslom)
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
Na posypanie:
- rasca a hrubozrnná soľ
Tipy a Triky:
Postup:
Oškvarky nasekáme na malé kúsky. Môžeme ich aj pomlieť alebo nasekať v mixéri, ale ručne, nahrubo nasekané oškvarky máme najradšej.
Mlieko spolu s masťou mierne zahrejeme, aby sa masť rozpustila, a lepšie sa tak zapracovala do cesta. Oddelíme bielky od žĺtkov. Zmiešame všetky suroviny okrem bielkov (nimi budeme pred pečením potierať placky) a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.
Rúru predhrejeme na 175 °C a medzitým si z vykysnutého cesta vyvaľkáme valček, ktorý bude mať všade rovnaký priemer. Valček prekrojíme na polovicu a obe polovice ešte prekrojíme na polovicu a potom ešte raz. Vznikne nám tak 8 rovnako veľkých bochníčkov (a nemusíme strácať čas vážením). Bochníčky preložíme na papier na pečenie a dlaňou každý bochník rozpučíme, aby z neho vznikla placka. Placku narežeme do kríža, potrieme bielkom a posypeme rascou a hrubozrnnou soľou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 20–25 minút, pokiaľ nebudú placky krásne zlaté.
Recept připravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...