Pomarančový cupcake
Ingrediencie:
Suroviny na korpusy
- 2 pomaranče (450 g)
- 60 g cukru
- 80 g datľovej pasty (Datlea)
- 200 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 50 g kakaa
- 1⁄2 balíčka kypriaceho prášku
- 2 vajíčka od šťastných sliepok
- 90 ml slnečnicového oleja
- 140 ml mlieka
- šťava z jedného pomaranča
- 40 g nasekanej horkej čokolády
- kôra z jedného pomaranča
Suroviny na čokoládový základ
- 375 ml 33 % smotany na šľahanie
- 300 g kvalitnej bôbovej čokolády
- 75 g práškového cukru
- 75 g masla
Suroviny na krém
- 500 g čokoládového základu
- 100 ml 33 % smotany na šľahanie
Tipy a Triky:
Postup:
Pomaranče olúpte, stiahnite zo šupky a nakrájajte na malé kocky. Spoločne s cukrom skaramelizujte. Do karamelizovaných pomarančov pridajte ešte za tepla datľovú pastu, rozmiešajte a nechajte vychladnúť.
Do misy preosejte múku, kakao, pridajte kypriaci prášok a premiešajte. V mise kuchynského robota vyšľahajte vajíčka, pridajte olej, mlieko a šťavu z pomaranča. Postupne vmiešajte sypké suroviny. Nakoniec pridajte nasekanú čokoládu, kôru, karamelizovaný pomaranč a pomocou naberačky jemne spojte s cestom. Hotové cesto plňte do vopred pripravených košíčkov asi centimeter pod okraj. Pečte v rozohriatej rúre asi 25 minút na 165 °C. (Aby ste mali istotu, že sú tortičky dopečené, urobte test pomocou špajdle.) Tortičky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť priamo na plechu. Po vychladnutí ich z plechu preložte na tanier a ozdobte.
Čokoládový základ
V mise zmiešajte cukor a kakao. Do väčšej rajnice nalejte smotanu na šľahanie a pomaly ju zahrievajte. Smotana sa nesmie začať variť. Hneď ako bude teplá, pridajte maslo a nechajte ho za stáleho miešania rozpustiť. Potom postupne pridávajte cukor s kakaom. Rajnicu stiahnite zo sporáka a zmes dôkladne premiešajte.
Čokoládu dajte do nádoby nad väčšiu rajnicu s vriacou vodou – pomaly ju rozpúšťajte. Po rozpustení ju za stáleho miešania prilievajte do smotany. Uvarený čokoládový základ poriadne premiešajte a prelejte ho cez cedidlo (aby ste mali istotu, že základ bude perfektne hladký a nezostane v ňom ani kúsok nerozpustenej čokolády) do uzavierateľnej misy. V tej ho nechajte schladnúť – až potom misu uzavrite a nechajte minimálne 24 hodín tuhnúť.
Postup prípravy krému a dokončenie
Vychladnutý stuhnutý čokoládový základ aj smotanu vyberte z chladničky až tesne pred prípravou krému.
Do misy kuchynského robota odvážte potrebné množstvo čokoládového základu a prilejte smotanu. Kuchynský robot postupne prepínajte až na najvyššie otáčky a šľahajte krém, kým nebude tuhý. Šľahá sa krátko, asi 2 minúty. Dajte pozor, aby sa neprešľahal, zrazený krém sa nedá zachrániť. Hotový krém ihneď naplňte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zdobte ním vychladnuté tortičky (cupcakes). Ozdobené tortičky dajte najskôr do chladničky, aby na nich krém stuhol, až potom ozdobte čerstvým ovocím.
Recept pripravila @LelisCupcakes
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...