Jablkový cupcake so škoricovým krémom
Ingrediencie:
Suroviny na korpusy
- 180 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 180 g nastrúhaných jabĺk (2 stredne veľké jablká)
- 160 g cukru krupice
- 1 lyžica datľovej pasty (Datlea)
- 2 vajíčka od šťastných sliepok
- 90 ml slnečnicového oleja
- 90 ml plnotučného čerstvého mlieka
- 1 lyžica škorice
- 1⁄2 balíčku kypriaceho prášku
Jemný tvarohový krém so škoricou
- 150 g smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu vo vaničke
- 65 g cukru krupica
- 1 lyžička škorice
Na ozdobenie
- 25 g pekanových orechov
- 20 g cukru krupica
- 12 ks tenších plátkov jabĺk
- 35 g cukru
Tipy a Triky:
Postup:
Postup prípravy korpusu
Jablká olúpte, nahrubo nastrúhajte a nechajte spolu s cukrom skaramelizovať. Do tejto zmesi vmiešajte datľovú pastu a nechajte vychladnúť.
Do misy kuchynského robota vyklepnite vajíčka, nalejte olej, mlieko a premiešajte.
V ďalšej mise preosejte ražnú celozrnnú hladkú múku, škoricu, kypriaci prášok a premiešajte. Sypkú zmes postupne zapracujte do cesta. Nakoniec pridajte skaramelizované jablká. Hotovou zmesou plňte vopred pripravené košíčky asi centimeter pod okraj. Pečte v rozohriatej rúre asi 25 minút na 165 °C. (Aby ste mali istotu, že sú tortičky dopečené, urobte test pomocou špajdle.) Tortičky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť priamo na plechu. Po vychladnutí ich z plechu preložte na tanier a ozdobte.
Na jablkové korpusy sa bude najviac hodiť škoricový alebo karamelový krém.
Postup prípravy krému
Všetky mliečne produkty vyberte z chladničky až tesne pred prípravou krému (aby zostali studené). Do misy kuchynského robota odvážte potrebné množstvo všetkých surovín – začnite šľahačkou, pridajte mascarpone a tvaroh. Potom pridajte cukor a škoricu. Kuchynský robot postupne prepínajte až na najvyššie otáčky a šľahajte krém, kým nebude tuhý. Šľahá sa krátko, asi 2 minúty. Dajte pozor, aby sa neprešľahal, zrazený krém sa nedá zachrániť. Hotový krém ihneď naplňte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zdobte ním vychladnuté tortičky (cupcakes) naplnené restovanými jabĺčkami.
Zdobenie
Cukor nechajte rozpustiť, až vznikne karamel. Potom v ňom obaľte orechy. Rovnaký postup opakujte s jablkami; orechy a jablká klaďte na krém až po vychladnutí.
Recept připravila @LelisCupcakes
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...