Slaný cukinový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
- 400 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 250 g masla (izbová teplota)
- 1 ČL soli
- 1 vajíčko
Plnka:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 5 vajíčok
- muškátový oriešok (asi polovica čajovej lyžičky)
- 1 ČL soli
- 100 g nastrúhaného syra gouda
- 2 stredne veľké cukiny
Na dokončenie:
- 100 g nastrúhaného syra gouda
Tipy a Triky:
Na koláč môžeme použiť aj celozrnnú špaldovú hladkú Pernerku.
Postup:
Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko, soľ a vypracujeme hladké cesto (môžeme použiť aj kuchynský robot). Hotové cesto natlačíme do tortovej formy, a to vrátane stien formy.
Cukinu nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme vypotiť – asi 10 minút. Potom plátky dôkladne osušíme z obidvoch strán papierovou utierkou.
V miske rozšľaháme vajíčka so šľahačkou, soľou, nastrúhaným syrom a muškátovým orieškom. Časť tejto zmesi, asi 2/3, nalejeme do tortovej formy.
Začneme s rolovaním cukiny. Najprv vezmeme jeden plátok, ten stočíme do malej rolky, na ňu pribalíme ďalší plátok, ďalší a ďalší až nám nakoniec vznikne veľký kruh, ktorý preložíme do tortovej formy. Cukinu zalejeme zvyšnou zmesou a posypeme nastrúhaným syrom.
Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov asi 50 minút.
Koláč necháme úplne vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...