Ražný chlieb so semiačkami
Ingrediencie:
PRÍPRAVA RAŽNÉHO KVÁSKU:
- 2 lyžičky ražného kvásku
- 150 g ražnej celozrnnej jemnej múky Pernerka
- 150 ml prevarenej vody
NA CHLIEB:
- 130 g slnečnicových semiačok
- 130 g špaldovej celozrnnej múky Pernerka
- pripravený ražný kvások
- 20 g tekvicových semiačok
- 50 g lieskových nebo vlašských orieškov (nahrubo nasekaných)
- 60 g ľanových semiačok
- 40 g sézamových semiačok
- 25 g chia semiačok
- 25 g psýllia (rozpustná vláknina)
- 2 lyžičky himalájskej soli
- 1 lyžice vínneho octa
- 1 lyžice medu
- 3 lyžice kokosového oleje
- 200 – 250 ml vody
Tipy a Triky:
Semiačka, ktoré sa do chleba pridávajú si môžeme vybrať podľa chuti, stačí zachovať len ich množstvo.
Postup:
Kvások dobre premiešame s múkou a vodou. Zakryjeme ho a necháme v izbovej teplote na 12 hodín. Potom si odoberieme dve lyžičky vykysnutého kvásku do pohára, zakryjeme papierovou servítkou a odložíme do chladničky na ďalšie pečenie.
Do misky si dáme všetky sypké suroviny. V druhej si pripravíme vlažnú vodu zmiešanú s kokosovým olejom, soľou, medom, vínnym octom, pridáme sypkú zmes a spolu s kváskom premiešame.
Cesto na chlieb vložíme do riadne vymastenej formy (najlepšie kokosovým olejom) a riadne postláčame. Takto pripravený chlieb necháme 4-6 hodín vykysnúť. Chlieb pečieme na 180 stupňov cca hodinu (ak máme silikónovú formu v polovici pečenia chlieb preklopíme na mriežku a dopečieme bez formy, aby sme mali vrch chrumkavý).
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...