VEĽKONOČNÁ TORTA S PREKVAPENÍM
Ingrediencie:
Korpus
- 240 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 120 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 220 g masla
- 200 g práškového cukru
- 6 vajíčok (rozdelíme na žĺtky a bielky)
- 80 g citrónovej šťavy
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 3 g jedlej sódy
- 10 g kypriaceho prášku na pečenie
- 3 g soli
- 300 g kyslej smotany
Krém
- 500 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 1 g soli
- 1 vanilka
- 80 g cukru krupica
- 30 g hladkej múky
- 30 g maizeny (kukuričný škrob)
- 420 g masla
- 200 g čokoládových vajíčok
Tipy a Triky:
Vychladnutú tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Postup:
Maslo vyšľaháme s polovicou cukru, nastrúhanou citrónovou kôrou – do maslovej peny potom všľaháme žĺtky. Bielky ušľaháme do mäkkého snehu so zvyšným cukrom a soľou. Kyslú smotanu a citrónovú šťavu vmiešame do maslovej hmoty, potom jemne vmiešame preosiatu múku s jedlou sódou a kypriacim práškom. Nakoniec pridáme sneh. Hmotu rozotrieme do tortovej formy – ideálne 20 cm vysokej (alebo dvoch nižších, alebo použijeme vyšší hrniec s priemerom 20–22 cm). Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C, teplotu potom znížime na 175 °C a pečieme asi 30–40 minút.
Na krém dáme zvariť 400 ml mlieka a vanilku.
V miske vyšľaháme 100 ml mlieka so žĺtkami, cukrom, soľou, hladkou múkou a maizenou. Zvarené mlieko za stáleho šľahania pomaly prilievame do misy so zmesou. Zmes nalejeme späť do hrnca a na miernom ohni prevaríme. Potom žĺtkový krém zakryjeme potravinárskou fóliou (alebo potrieme maslom) a necháme vychladnúť.
Vychladnutý žĺtkový krém vyšľaháme s maslom.
Vychladnuté korpusy prekrojíme na šesť plátov. Prvý plát necháme celý, v troch–štyroch plátoch vykrojíme stred asi 10 cm. Prvý celý plát potrieme krémom, naň položíme vykrojený plát, na ten nastriekame krém. Takto pokladieme všetky vykrojené pláty s krémom, do stredu nasypeme čokoládové vajíčka, po obvode korpusu nastriekame krém a priložíme celý plát. Celú tortu potom pomažeme krémom. Necháme ju vychladnúť, vychladnutú ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...