Milionárska sušienka so slaným karamelom

Share on Facebook
1 plech porcií
2 / 5náročnosť
180 min

Ingrediencie:

Sušienka (křehké pečivo):

  • 120 g Špaldová hladká múka Pernerka
  • 120 g  Špaldová celozrnná hladká múka Pernerka
  • 80 g trstinového cukru
  • 175 g masla, chladeného a nakrájaného na kocky
  • Štipka soli

Slaný karamel:

397 g kondenzovaného mlieka

100 g zlatého sirupu

125 g masla nakrájaného na kocky

1/2 – 1 lyžička himalájskej/morskej soli

Čokoládová poleva:

  • 200 g tmavej čokolády na varenie (54% kakaovej sušiny)
  • 100 g bielej čokolády

Tipy a Triky:

  • Formu na pečenie si vyložte tak, aby boli všetky štyri strany papiera na pečenie vyššie ako samotná forma. Týmto spôsobom budete môcť odstrániť hotové milionárske krehké pečivo zdvihnutím papiera z formy.
  • Pri varení a nalievaní karamelu buďte veľmi opatrní, pretože bude veľmi horúci! Karamel môže prskať aj pri varení, nikdy si nedávajte tvár priamo nad panvicu!

Postup:

 Predhrejte rúru na 180C / 160C teplovzdušná rúra, a štvorcovú formu na pečenie (23 x 23 cm) vyložte papierom na pečenie.

Pripravte si sušienku/krehké pečivo. Nasypte múku do kuchynského robota a pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Pulzujte, kým zmes nepripomína strúhanku. Potom pridajte soľ a cukor a znova pulzujte, kým sa všetko nezačne spájať.

Pomaly vysypte zmes do formy na pečenie a rukami ju čo najrovnomernejšie utlačte tak, aby prokryla spodok celej formy. S týmto procesom si môžete pomôcť zadnou časťou lyžice. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 – 30 minút, kým nie je zmes na vrchu mierne zlatistá (treba si to dosledovať, keďže každá rúra pečie trošku inak). Krehké pečivo vyberte z rúry, nechajte vo forme a odložte bokom, kým si pripravíte slaný karamel.

Na prípravu slaného karamelu nalejte kondenzované mlieko a zlatý sirup do panvice, potom pridajte na kocky nakrájané maslo. Zmes začneme za stáleho miešania zohrievať najprv pri nižšej teplote, až kým sa rozpustí maslo. Potom zvýšte teplotu na strednú až vysokú a varte za stáleho miešania ďalších cca. 8 minút; kým zmes zhustne a zmení sa na peknú zlatistú karamelovú farbu. Panvicu odstavíme zo sporáku, pridáme soľ, premiešame a veľmi jemne nalejeme na krehké pečivo vo forme. 

Pred vložením formy do chladničky, nechajte formu krátko na  pracovnej doske, aby sa karamel trošku schladil a aby začal trošku tuhnúť. Následne vložte formu do chlaničky aspoň na hodinu, kým prejdete na ďalší krok. 

Pripravte si čokoládovú polevu. Tmavú aj bielu čokoládu roztopte oddelene vo vodnom kúpeli (alebo v mikrovlnke). Formu vyberte z chladničky a nalejte roztopenú tmavú čokoládu na vrstvu slaného karamelu. Čokoládu rozotrite čo najrovnomernejšie. Potom nalejte rozpustenú bielu čokoládu. Špajdľou vmiešajte bielu čokoládu do tmavej čokolády, aby vytvorila pekný vzor. Takto dokončenú milionársku sušienku nechajte vo forme a vložte ju do chladničky na hodinu (alebo kým čokoláda stuhne).

Po stuhnutí, vyberte sušienku z formy za pomoci papiera na pečenie a nakrájajte ju na požadovanú veľkosť, ideálne štvorce. Dobrú chuť!

Tento recept bol pripravený flavouЯRhythm

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.