Hubový závin s pórom
Ingrediencie:
Lístkové cesto:
- tukové cesto (maslová kocka):
- 250 g masla
- 25 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
Vodové cesto:
- 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 80 g masla
- 3 g soli
- 10 g práškového cukru
- 160 ml vody
Náplň do závinu:
- 70 g masla
- 500 g hnedých šampiňónov – očistených a nakrájaných na tenké plátky
- 180 g húb shiitake – očistených a nasekaných nahrubo
- 1 pór – dobre očistený a nakrájaný na tenké plátky (iba svetlo zelená a biela časť)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 30 g petržlenu
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- 400 g lístkového cesta (pozri recept nižšie)
- vajíčko na potretie
Tipy a Triky:
- Závin si môžeme vyložiť šunkou.
- Lístkové cesto je možné aj zamraziť, takže ho môžeme mať stále poruke. V chladničke ho nie je odporúčané skladovať dlhšie ako 24 hodín, po dlhšej dobe cesto zošedne.
Postup:
Príprava lístkového cesta:
Preosiatu múku (250 g) so soľou, cukrom, maslom (80 g) a vodou vymiešame na hladké cesto, prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme asi 20 minút odpočinúť.
Maslo (250 g) rozvaľkáme na nízku kocku v múke (25 g). Maslo, neskôr aj kocku, udržujeme studené.
Odpočinuté vodové cesto roztiahneme do štvorca, ale tak, aby bol stred vyšší. Na stred položíme maslovú kocku a zabalíme ju. Rozvaľkáme do obdĺžnika a zložíme zo strán do polovice a ešte raz prehneme. Necháme opäť asi 20 minút odpočinúť pod vlhkou utierkou.
Cesto opäť rozvaľkáme a zložíme na štyrikrát. Prevaľovanie zopakujeme celkom štyrikrát. Medzi prevaľovaním necháme cesto vždy aspoň 20 minút odpočinúť.
Závin:
Pór nakrájame na tenké plátky, dáme do panvice na rozpustené maslo a restujeme 8–10 minút, až zmäkne a jemne skaramelizuje. Do panvice potom pridáme všetky huby, nakrájanú červenú papriku a dochutíme soľou a čiernym korením. Huby s pórom dáme do misy, vmiešame parmezán, cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. Necháme vychladnúť.
Lístkové cesto rozvaľkáme do obdĺžnika v rozmere 45 × 35 cm. Na stred nanesieme vychladnutú náplň. Jednu stranu cesta prehneme cez náplň a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Druhú stranu prekrájame na pásiky (ale nedokrojíme ich) a preložíme cez závin. Celý závin potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 185 °C asi 25 minút. Závin podávame ideálne teplý.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...