Hubový závin s pórom

Share on Facebook
2 porcií
2 / 5náročnosť
150 min

Ingrediencie:

Lístkové cesto:

  • tukové cesto (maslová kocka):
  • 250 g masla
  • 25 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka

Vodové cesto:

  • 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 80 g masla
  • 3 g soli
  • 10 g práškového cukru
  • 160 ml vody

Náplň do závinu:

  • 70 g masla
  • 500 g hnedých šampiňónov – očistených a nakrájaných na tenké plátky
  • 180 g húb shiitake – očistených a nasekaných nahrubo
  • 1 pór – dobre očistený a nakrájaný na tenké plátky (iba svetlo zelená a biela časť)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 30 g petržlenu
  • soľ a čerstvo namleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 400 g lístkového cesta (pozri recept nižšie)
  • vajíčko na potretie

Tipy a Triky:

  • Závin si môžeme vyložiť šunkou.
  • Lístkové cesto je možné aj zamraziť, takže ho môžeme mať stále poruke. V chladničke ho nie je odporúčané skladovať dlhšie ako 24 hodín, po dlhšej dobe cesto zošedne.

Postup:

Príprava lístkového cesta:

Preosiatu múku (250 g) so soľou, cukrom, maslom (80 g) a vodou vymiešame na hladké cesto, prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme asi 20 minút odpočinúť.

Maslo (250 g) rozvaľkáme na nízku kocku v múke (25 g). Maslo, neskôr aj kocku, udržujeme studené.

Odpočinuté vodové cesto roztiahneme do štvorca, ale tak, aby bol stred vyšší. Na stred položíme maslovú kocku a zabalíme ju. Rozvaľkáme do obdĺžnika a zložíme zo strán do polovice a ešte raz prehneme. Necháme opäť asi 20 minút odpočinúť pod vlhkou utierkou.

Cesto opäť rozvaľkáme a zložíme na štyrikrát. Prevaľovanie zopakujeme celkom štyrikrát. Medzi prevaľovaním necháme cesto vždy aspoň 20 minút odpočinúť.

Závin:

Pór nakrájame na tenké plátky, dáme do panvice na rozpustené maslo a restujeme 8–10 minút, až zmäkne a jemne skaramelizuje. Do panvice potom pridáme všetky huby, nakrájanú červenú papriku a dochutíme soľou a čiernym korením. Huby s pórom dáme do misy, vmiešame parmezán, cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. Necháme vychladnúť.

Lístkové cesto rozvaľkáme do obdĺžnika v rozmere 45 × 35 cm. Na stred nanesieme vychladnutú náplň. Jednu stranu cesta prehneme cez náplň a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Druhú stranu prekrájame na pásiky (ale nedokrojíme ich) a preložíme cez závin. Celý závin potrieme zvyšným rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 185 °C asi 25 minút. Závin podávame ideálne teplý.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.