Hruškovo-mandľový koláč
Ingrediencie:
- 5 veľkých hrušiek (môžeme dať aj viac, ale koláč potom nebude veľmi držať pokope)
- 110 g pšeničnej polohrubej múky Pernerka (asi 1 menší vrchovatý hrnček)
- 3 vajíčka
- 150 ml smotany na varenie (1 menší hrnček)
- 60 g trstinového cukru (1/2 menšieho hrnčeka)
- 1/2 hrnčeka mandlí (plátky)
- 1/2 vrecúška kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička perníkového korenia
Niečo navyše:
- hrozienka
- vlašské orechy
Tipy a Triky:
- Koláč môžete podávať ešte horúci s vanilkovou zmrzlinou alebo kyslou smotanou (môžete si ho pokojne aj na druhý deň na chvíľku zohriať v mikrovlnnej rúre).
- Namiesto perníkového korenia môžete použiť len škoricu alebo vanilku.
- Namiesto hrušiek môžete použiť jabĺčka alebo kombináciu hrušiek a jabĺk.
Postup:
Hrušky ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájame alebo nastrúhame ich na jemné plátky.
Všetky zvyšné ingrediencie zmiešame v mise tak, aby vzniklo hladké cesto. Do cesta následne opatrne vmiešame nakrájané/nastrúhané hrušky a mandle.
Ak máme radi hrozienka alebo vlašské orechy, môžeme ich pridať (ideálne deň vopred namočené do rumu).
Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, zmes do nej nalejeme, posypeme plátkami mandlí a štipkou cukru so škoricou a pečieme v rozohriatej rúre na 175 °C asi 45 minút (keď do koláča pichneme špajdľou, tak bude vlhký vďaka hruškám – je tam väčší podiel ovocia než cesta).
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...