Hruškovo-mandľový koláč

Share on Facebook
1 koláč porcií
2 / 5náročnosť
60 min

Ingrediencie:

  • 5 veľkých hrušiek (môžeme dať aj viac, ale koláč potom nebude veľmi držať pokope)
  • 110 g pšeničnej polohrubej múky Pernerka (asi 1 menší vrchovatý hrnček)
  • 3 vajíčka
  • 150 ml smotany na varenie (1 menší hrnček)
  • 60 g trstinového cukru (1/2 menšieho hrnčeka)
  • 1/2 hrnčeka mandlí (plátky)
  • 1/2 vrecúška kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička perníkového korenia

Niečo navyše:

  • hrozienka
  • vlašské orechy

Tipy a Triky:

  • Koláč môžete podávať ešte horúci s vanilkovou zmrzlinou alebo kyslou smotanou (môžete si ho pokojne aj na druhý deň na chvíľku zohriať v mikrovlnnej rúre).
  • Namiesto perníkového korenia môžete použiť len škoricu alebo vanilku.
  • Namiesto hrušiek môžete použiť jabĺčka alebo kombináciu hrušiek a jabĺk.

Postup:

Hrušky ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájame alebo nastrúhame ich na jemné plátky.

Všetky zvyšné ingrediencie zmiešame v mise tak, aby vzniklo hladké cesto. Do cesta následne opatrne vmiešame nakrájané/nastrúhané hrušky a mandle.

Ak máme radi hrozienka alebo vlašské orechy, môžeme ich pridať (ideálne deň vopred namočené do rumu).

Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, zmes do nej nalejeme, posypeme plátkami mandlí a štipkou cukru so škoricou a pečieme v rozohriatej rúre na 175 °C asi 45 minút (keď do koláča pichneme špajdľou, tak bude vlhký vďaka hruškám – je tam väčší podiel ovocia než cesta).

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.