Špaldový toustový chlebík
Ingrediencie:
- 680 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 420 ml plnotučného mlieka
- 60 g masla
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička cukru krupice
- 2 lyžičky soli
Tipy a Triky:
Vykysnutý chlebík potrieme pred pečením rozpusteným maslom, ktoré mu dodá zlatistú farbu a intenzívnejšiu chuť.
Postup:
Do veľkej misy nalejeme mlieko, pridáme sušené droždie, cukor zhruba polovicu múky. Všetko spolu zmiešame na hladké cestíčko, ktoré prikryjeme potravinovou fóliou a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
Do druhej misy preosejeme múku a starostlivo do nej vmiešame soľ.
Do múčnej zmesi spravíme priehlbinu, nalejeme do nej kvások, pridáme kúsky nakrájaného zmäknutého masla a vypracujeme kompaktné cesto. Ak máte kuchynského robota, uľahčíte si prácu tým, že miešanie prenecháte jemu. Vypracované cesto vrátime späť do veľkej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru a zrolujeme kratšou stranou. Takto zrolované cesto vložíme do maslom vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy na chlebíček a necháme kysnúť ešte 30 minút.
Vykysnutý chlebíček potrieme maslom a pečieme 15 minút na 200°C. Potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších 15 minút. Upečený toustový chlebík necháme vychladnúť a potom si ho už len vychutnáme na raňajky potretý maslom a posypaný soľou.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...