Aku múku vybrať na vianočné pečenie
Vianoce sú už za dverami a s nimi spojené tradičné otázky, aké koláčiky tento rok upiecť, a ktorú múku si vyberieme. Súčasný trh ponúka široký výber múk, čo nám dáva môžnosť spestriť vianočné pečenie. Nie je nutné piecť všetky koláčiky z „klasickej“ pšeničnej múky, skvelou alternatívou vianočného pečenia sú celozrnné múky namleté do hladka, ale aj pohánková alebo ryžová múka. Poďme sa pozrieť, aký výber múky je vhodný, a čo všetko z neho môžme upiecť.
Špaldová múka
Popularita špadlovej múky v posledných rokoch výrazne stúpla. Pre niekoho môže byť zaujímavou novinkou, ale pravdou je, že špaldovú múku vo veľkom využívali už naši predkovia. Predstavuje vhodnú alternatívu k pšeničnej múke a pokrmom dodáva jemnú orieškovú vôňu a chuť. Ak ste ju ešte nevyskúšali, môžte ju na začiatok miešať s „klasickou“ pšeničnou múkou. Nebojte sa, máme to odskúšané, takže sa môžte do toho bez obáv pustiť. Na výber máte zo špaldovej celozrnnej hladkej a špaldovej hladkej. A čo môžete upiecť zo špaldových múk na Vianoce?
Čo upiecť zo špaldovej múky
Odpoveď je jednoduchá. Vlastne všetko. Na výber máte zo špaldovej celozrnné hladkej a špaldovej hladkej. Špaldová celozrnná Pernerka sa vyznačuje, rovnako ako ostatné celozrnné múky, vysokým obsahom vlákniny. Na 100 g jedlého podielu je to celých 15 g vlákniny. Môžte z nej upiecť skvelú vianočku (v kombinácií s pšeničnou hladkou), na ktorú máme pre Vás chutný recept. Zo špaldovej múky si môžte upiecť štólu s jablkami, špaldové linecké koláčiky alebo vanilkové rohlíčky. Ak si chcete vianočné pečenie spestriť nejakou novinkou, odporúčame upiecť maďarské bajgle – vianočný závin s orechovou alebo makovou plnkou.
Prečo vlastne používať špaldu? Okrem príjemne jemnej chuti a vôni je špalda (celý názov je pšenica špaldová) charakteristická vyšším podielom minerálnych látok a bielkovín. Aj napriek tomu, že nie je bezlepková je pre telo ľahšie stráviteľná.
Žitná, ryžová a pohánková Pernerka
Na Vianoce môžeme okrem pšeničnej a špaldovej múky použiť aj iné druhy múk, ktoré rozhodne stoja za skúšku. Obavy hoďte stranou a uvidíte, že vás výsledok príjemne prekvapí. Určite ste vedeli, že ražná celozrnná Pernerka je vhodná na prípravu kvásku, pečenie chlebíka aj rohlíkov. Ale viete, že je vhodná aj na pečenie sladkých pokrmov? Okrem výborného medovníka, ktorý si viete upiecť celoročne, sú práve Vianoce tým správnym časom vyskúšať medovníčky z rážnej celozrnnej múky. Majú skvelú chuť a vďaka použitiu ražnej celozrnnej múky aj vyšší obsah vlákniny.
Ale nie je to len ražná múka, ktorá sa hodí na vianočné pečenie. Výborná je tiež pohánková celozrnná múka, z ktorej môžte upiecť pohánkové vanilkové rohlíčky, rozplývajúce sa na jazyku. Pohánková múka je vhodná na pečenie palaciniek a lievancov, ako aj na prípravu koláčov, sušienok a placiek. Pohánka predstavuje významný zdroj vlákniny, vitamínov a minerálnych látok-hlavne rutínu, ktorý prospieva cievnemu systému.
Aj pohánkovú múku môžte použiť ako súčasť obľubených medovníčkov. Ak si ich chcete vyskúšať a použiť pohánkovú múku namiesto ražnej, použite náš recept, kde nájdete aj ryžovú Pernerku. Výhodou týchto medovníčkov je, že sú mäkké, a môžte ich upiecť aj na poslednú chvíľu. Ale nie sú to len medovníčky, kde vie ryžová múka zažiariť. Ryžová hladká múka sa hodí na pečenie dezertov, prípravy sušienok, palaciniek, rezancov, knedlíkov, a ďalších slaných aj sladkých pokrmov.
Pšeničná múka
Na záver stará dobrá „klasika“- pšeničná múka, ktorá už tradične patrí k Vianocam. Aké recepty by sme pre tento rok odporučili? Ćo tak nechať sa inšpirovať Francúzskom a urobiť si vianočné poleno, ktoré si pripravujú aj v Belgicku, Švajčiarsku, Kanade a ďalších krajinách.
Vianočná štola (na rozdiel od tej predchádzajucej je bez jabĺk) k nám prišla z Nemecka a táto sladká dobrota plná hrozienok a daľších maškŕt by rozhodne nemala chýbať na vianočnom stole a nájdete na ňu aj kopu receptov.
Jednotlivé múky si môžte vyskúšať nie len pri vianočných receptoch. Inšpiráciu nájdete na našej webovej stránke v sekcii RECEPTY na Facebooku a Instagrame Pernerky.
Prajeme vám veľa šťastia pri pečení!