Fašiangy: tradičný sviatok plný zábavy a dobrého jedla

Fašiangy, označované aj ako karnevalové obdobie, patria k najstarším ľudovým tradíciám u nás. Tento sviatok si dodnes zachováva svoje čaro najmä na dedinách, kde je obľúbenou príležitosťou na stretávanie sa a veselie. Poďme si priblížiť, čo fašiangy znamenajú, kde majú korene a čo k nim neodmysliteľne patrí.

Korene fašiangov. Ako to všetko začalo?

Fašiangy majú svoje korene hlboko v histórii. Hoci dnes ich vnímame predovšetkým ako ľudovú tradíciu, ich základy siahajú už do pohanských osláv príchodu jari. Bližšie nám ale bude spojenie s kresťanskými sviatkami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našich kalendárov. V kresťanskom kalendári zahŕňajú fašiangy obdobie od sviatku Troch kráľov (6. januára), kedy končí vianočný čas, až do Popolcovej stredy, ktorá je pohyblivým sviatkom a odvíja sa od dátumu Veľkej noci. To je tiež čas hodovania a osláv.

Pre úplnosť – Popolcová streda označuje začiatok štyridsaťdňového pôstu, ktorý je obdobím pokánia a prípravy na oslavu Veľkej noci. Samotný názov fašiangov znamená „opustiť mäso“ a odkazuje na čas pred pôstom, kedy si ľudia užívali hojnosti a veselia. Tradičné fašiangové oslavy preto boli plné dobrého jedla, pitia a zábavy, čo symbolicky predstavovalo rozlúčku s obdobím blahobytu pred nastávajúcim odriekaním.

Ako sa oslavujú fašiangy?

Fašiangové oslavy vrcholia poslednými tromi dňami pred Popolcovou stredou. Počas tohto obdobia sa organizujú sprievody, maškarné bály a hostiny. Typickými prvkami fašiangov sú:

● Fašiangové sprievody – masky a kostýmy sú neoddeliteľnou súčasťou osláv. Obľúbené sú postavy ako medveď, kobyla, baba s nošou alebo smrtka. Každá maska ​​mala svoj význam a jej nositeľ na seba tak preberal symbolické vlastnosti.

● Hudba a tanec – oslavy sú plné spevu, hudby a tanca. Každá obec má svoje tradície a zvyky, ktoré priťahujú miestnych aj návštevníkov.

● Symbolické rituály – niektoré obce dodržiavajú zvyk „pochovávania basy“, čo symbolizuje koniec fašiangového veselia a začiatok pôstu. Pochovanie basy symbolizovalo, že si hudobníci v nadchádzajúcom období pôstu nezahrajú. Bola to tiež posledná aktivita, ktorá bola spojená s koncom fašiangov.

Čo sa na fašiangy pečie a chystá?

Fašiangy sú spojené s bohatým hodovaním. Na stoloch nesmú chýbať výdatné jedlá a sladké pochúťky. Medzi tradičné pokrmy patria fašiangové pampúšiky, koláče, božie milosti, buchty, oškvarkové placky, oškvarková nátierka, záviny, jaternice, krvavničky, tlačenka alebo napríklad zabíjačkový guláš.

Ak chcete fašiangy osláviť s vlastnoručne pripravenými dobrotami, pozrite sa na našu ponuku receptov. Nájdete tam všetko – od pampúchov a buchiet až po oškvarkové placky a koláče – a môžete si vybrať z rôznych variantov, alebo objaviť niečo úplne nové.

Zaujímavosť na záver. Vedeli ste, že na Popolcovú stredu katolíci prijímajú popolec – znamenie kríža posväteným popolom na čele? Tento symbol pripomína pominuteľnosť života a potrebu duchovného pokánia. Kňaz pri tom hovorí: „Pamätaj, že si prach a v prach sa obrátiš,“ alebo „Čiňte pokánie a verte evanjeliu.“

Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.