Ryžová múka. Prečo je dobré ju mať doma.
Ryžová múka patrí u nás medzi tie menej známe, a je to škoda. Ryžovú múku totiž v kuchyni využijete na prípravu spústy delikates aj bežných receptov, a to ako sladkých, tak aj slaných. K čomu všetkému je teda vhodná? Na pečenie dezertov, báboviek, palaciniek či lievancov a urobíte z nej tiež skvelé keksy alebo nekysnuté buchty a môžete ňou aj zahusťovať omáčky. Pokiaľ sa chcete pustiť do ázijskej kuchyne, neobídete sa bez nej.
Prečo ryžovú múku zaradiť do jedálnička?
Odpoveď je jednoduchá – je to kvôli jej ľahkej stráviteľnosti, širokej možnosti využitia aj v slovenskej kuchyni a tiež zaujímavej chuti. V neposlednom rade je to aj fakt, že neobsahuje lepok. Problematiku celiakie nechajme teraz bokom a poďme sa na ryžovú múku pozrieť aj inak, než len zo zdravotného hľadiska, pretože túto múku môžu zaradiť do jedálnička aj tí, ktorým telo lepok prijíma bez problémov. Prečo? Pretože by sme mali mať na pamäti predovšetkým odporúčania, že strava má byť hlavne pestrá. Vzhľadom k tomu, čo všetko z tejto múky môžeme pripraviť, je dobré aspoň vrecko ryžovej múky doma mať. Pokrmy z ryžovej múky sú navyše aj vhodné pre vegetariánov a vegánov.
Cesto z ryžovej múky a čo z neho upiecť
Z ryžovej múky môžeme upiecť naozaj čokoľvek, čo máme radi. Len je dobré myslieť na špecifické vlastnosti, ktoré cesto z ryžovej múky má. To je síce na prvý pohľad veľmi podobné tomu z pšeničných múk, chová sa ale inak. Najväčší rozdiel je v jeho pružnosti. Cestá z pšeničných múk alebo múk, ktoré obsahujú lepok, sú pružné a môžete ich ľubovoľne „naťahovať“. Túto vlastnosť cesto z ryžovej múky nemá, pretože lepok neobsahuje, a môže sa teda občas aj trhať. Aj keď tomuto cestu chýba pružnosť, je pevné. Preto je dobré používať rôzne formy, ktoré cestu dajú potrebný tvar.
Čím teda začať? Pokiaľ ste z ryžovej múky ešte nič nepiekli, začnite niečím jednoduchším. Ponúka sa recept na bábovku, ktorý je jednoduchý na prípravu, a bábovka navyše výborne chutí. Tí starší z nás si možno pamätajú obľúbenú citrónovú babetu – dezert, ktorý bol veľmi rozšírený a na ktorý je ryžová múka tiež vhodná. Z ryžovej múky si určite obľúbite vafle či tvarohové parené buchty s ovocím. A pokiaľ hľadáte niečo naozaj jednoduché, chybu neurobíte s lievancami alebo hrnčekovým koláčom. Ryžovú múku dokonale využijete taktiež počas slávnostného pečenia na Vianoce aj Veľkú noc, kedy môžete upiecť nádherného barančeka. Na Vianoce ju zase využijete na celý rad vianočného pečiva vrátane lineckého, ale aj obľúbené medovníčky, ktoré ani nemusíte nechávať odležať, pretože sú ihneď mäkké.
Pokiaľ by sa vám predsa len cnelo po aspoň čiastočnej pružnosti cesta, zmiešajte ryžovú múku napríklad v pomere 1:4 s múkou, ktorá lepok obsahuje. To je napríklad pšeničná, špaldová či ražná. Touto úpravou však už pečiete len pre tých, ktorí lepok môžu. Pokiaľ chcete, ryžovú múku môžete zmiešať aj s inými druhmi bezlepkových múk, ako je napríklad pohánková. Možností je celý rad, a tak záleží na vás, čo vám bude chutiť najviac. Preto sa nebojte a rôzne pomery múk si vyskúšajte. A na záver odpoveď na otázku, ktorú často kladiete: „Z čoho sa melie ryžová múka?“ Vo svete sa melie zo svetlých aj tmavých odrôd ryže – našu ryžovú Pernerku melieme z kvalitnej talianskej ryže odrody Arborio.