Žitná múka na vianočnom stole
Vianoce sa blížia a s tým aj rozhodnutie, do akého vianočného pečiva sa pustíme. Rodinné kuchárky obsahujú rad osvedčených receptov, podľa ktorých piekli už naše mamy aj staré mamy. Jednou z najčastejších surovín pri vianočnom pečení je pšeničná hladká múka. Čoraz častejšie sa ale do našich kuchýň dostávajú aj iné múky, ktoré majú kopu predností, a na vianočné pečenie sa tiež výborne hodia. Medzi ne rozhodne patrí ražná celozrnná hladká múka.
Prečo na vianočné pečenie použiť ražnú celozrnnú hladkú múku?
Jednoducho preto, že určite obohatí náš jedálniček. Pšeničná múka na naše stoly nepochybne patrí, ale jedálniček by mal byť pestrý, a ražná múka ho skvelo doplní. Raž totiž obsahuje arabinoxylány a beta-glukány, ktoré sú súčasťou tzv. rozpustnej vlákniny a majú pozitívny vplyv na gastrointestinálny trakt, a tak ražné fruktany môžu pôsobiť ako prebiotiká. Raž je tiež cenným zdrojom zinku, mangánu, lignánov, tanínov a radu ďalších látok. A čo je tiež dôležité zmieniť, je vysoký podiel vlákniny v ražnej celozrnnej hladkej múke. V prípade Pernerky je to celých 16 g v 100 gramoch jedlého podielu.
Čo z ražnej celozrnnej hladkej múky môžeme piecť?
Odpoveď na tuto otázku je veľmi jednoduchá. Z ražnej celozrnnej hladkej múky môžete upiecť čokoľvek, čo nepotrebuje kysnúť. Takže sa bez obáv môžete pustiť prakticky do ktoréhokoľvek vianočného receptu okrem vianočky (ku ktorej sa ešte dostaneme).
Klasikou sú vianočné medovníčky, kde je ražná múka skvelá voľba. Nezabudnite však medovníčky pripraviť s dostatočným predstihom niekoľkých týždňov, aby mali čas na odležanie. Najjednoduchšie na prípravu sú medvedie labky, kde z niekoľkých základných, bežne dostupných surovín a ražnej múky vykúzlite ozajstnú delikatesu. Rovnako tak budete zbierať úspechy s vianočnými orechovými kockami z ražnej múky. A čo ďalšieho z ražnej múky upiecť? Je toho celá kopa. Určite nestúpite vedľa, pokiaľ ražnú múku použijete na linecké, rovnako ako na zlepované a vínové vianočné koláčiky. Skvelou voľbou budú aj vianočné sušienky. Veľa ľudí používa ražnú múku aj na vanilkové rožteky, či už priamo z ražnej múky, alebo zo zmesi ražnej a pšeničnej múky. Pokiaľ si vianočné pečenie chcete užiť aj s deťmi, môžete ražnú múku využiť na dvojfarebné zlepované vianočné pečivo, kedy jednu časť upečiete z pšeničnej a druhú z ražnej múky.
Pokiaľ sa rozhodnete zapojiť do vianočného pečenia ražnú múku, pamätajte na jednu dôležitú vec. Aby ste mohli bez obáv nahradiť pšeničnú múku práve ražnou, musí byť umletá dohladka. Len tak ňou môžete nahradzovať iné druhy múk, alebo ju s ostatnými múkami miešať.
Ako na vianočku s ražnou múkou?
Pokiaľ ste si ražnú múku obľúbili, môžete ju použiť aj na prípravu vianočky. Ale pozor – nerobte ju iba z ražnej! Aby vianočka pekne vyzerala a držala svoj tvar, potrebujete pšeničný lepok (nájdete ho v pšeničnej či špaldovej múke). Ten dáva cestu unikátne vlastnosti, okrem iného zaručí aj to, že cesto bude mať potrebný objem, a bude držať požadovaný tvar. Ražné cesto je obecne hutnejšie, nepracuje sa s ním tak dobre ako s cestom z pšeničných múk, a tiež aj viac popraská. Preto je dobré na vianočku zmiešať pol na pol ražnú múku s pšeničnou alebo špaldovou múkou. Variantom je tiež upiecť klasickú pšeničnú vianočku a namiesto droždia použiť ražný kvások.
Vianočné aj ďalšie recepty (nielen) z ražnej celozrnnej hladkej Pernerky nájdete tu.