Bejgli (či Beigli)
Ingrediencie:
Cesto (na dva záviny):
- 500 g hladkej špaldovej Pernerky
- 20 g droždia
- 6 dcl vlažného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 55 g práškového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 80 g masti
- 2 vajcia
- kôra z 1/2 citróna
- štipka soli
- 1 vajce na potretie (žĺtok a bielok zvlášť)
Orechová plnka:
- 500 g mletých vlašských orechov
- kôra z 1 citróna
- 150 g práškového cukru
- 2 dcl mlieka
- 2 lyžice medu
- 2 vanilkové cukry
- 2 lyžičky škorice
Tipy a Triky:
Tradičná plnka je orechová alebo maková, ale môžete použiť aj slivkový lekvár.
Postup:
Pripravíme si cesto. Do misy preosejeme múku, vytvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme vanilkový cukor a zalejeme vlažným mliekom. Prikryjeme utierkou a počkáme, kým nevznikne kvások.
Do kvásku potom pridáme ostatné suroviny – práškový cukor, maslo, masť, vajcia, kôru z citróna a štipku soli a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti, zabalíme do potravinárskej fólie a aspoň 1 hodinu ho necháme odležať v chlade.
Medzitým si pripravíme orechovú plnku. Na miernom ohni zahrejeme mlieko s cukrom a medom. Hneď ako sa začne mlieko variť, stiahneme ho z ohňa a pridáme orechy, kôru z citróna a škoricu. Všetko dobre premiešame.
Vyberieme cesto a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi približne 35 cm x 25 cm. Plnku rovnomerne roztrieme na cesto cca 1,5 cm – 2 cm od okraja. Okraje potrieme žĺtkom, zahneme dovnútra a začneme zavinovať. Záviny prenesieme na plech s papierom na pečenie a potrieme ich žĺtkom. Počkáme, kým žĺtok nezaschne, a závin znovu potrieme, tentokrát však bielkom. Opäť necháme zaschnúť a potom dostatočne poprepichujeme celý závin vidličkou (zabraňuje to potrhaniu). Tým nám po upečení vznikne krásne mramorovanie, typické pre maďarský závin.
Pečieme asi 40 – 45 minút na 170 °C do krásnej zlatistej farby.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...