Bretónsky maslový koláč s plnkou zo sušených sliviek
Ingrediencie:
Cesto:
- 30 dkg pohánkovej celozrnnej múky Pernerka
- múka na podsypanie podľa potreby
- 20 dkg trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice rumu
- 6 žĺtkov
- 1/4 lyžičky soli
- 20 dkg masla
Plnka:
- 20 dkg sušených sliviek
- cca 1 dl vody alebo čierneho čaju
- škorica podľe chuti
Ďalej:
- maslo na vymastenie formy
- 1 vajce a 3 lyžice mlieka na potretie koláča
Tipy a Triky:
Postup:
Sušené slivky namočíme do čaju, po zmäknutí pridáme škoricu a rozmixujeme.
Suroviny na cesto dobre spracujeme rukou a necháme pól hodinu v chladničke oddychovať.
Väčšiu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do maslom vymastenej formy s priemerom 28cm. Nezabudnite urobiť aspoň pol centimetrové okraje. Na cesto rozprestrieme plnku. Rovaľkáme druhú časť cesta, položíme na plnku a potrieme vajíčkom s mliekom. Koláč zdobíme nožom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180- max 185 st. cca 35 minút. Položíme na mriežku, odopneme formu a necháme vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...