Burgerové žemle

Ingrediencie:
Na cesto:
- 290 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 5 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- 40 ml rozpusteného masla
- 1 lyžička soli
- 3 lyžičky cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 1 vajce na potretie
- sezam na posypanie
Tipy a Triky:
Žemle môžete posypať napríklad aj nastrúhaným syrom.
Postup:
Múku nasypeme do misy a uprostred vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme polovicu mlieka a zasypeme droždím a cukrom. Zľahka premiešame, prikryjeme utierkou a počkáme, kým sa urobí kvások (cca 15 minút).
Následne pridáme ostatné ingrediencie (vajcia, maslo, zvyšok mlieka a soľ) a dôkladne z nich vypracujeme cesto. Najlepšie v robote cca 10–15 minút, ak budete cesto spracúvať ručne, venujte mu rovnaký čas. Vznikne lepkavé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Po vykysnutí cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z každej časti vytvarujeme žemľu, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, a necháme ju pod utierkou ešte 30–40 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút pri 200 °C.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...