Calzone – prekladaná pizza
Ingrediencie:
Cesto:
- 350 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 dl čistej vlažnej vody
- štipka cukru
Plnka:
- rajčinové sugo / pesto / kečup
- talianska saláma
- 1 mozzarella guľatá
- hrsť mozzarelly nastrúhanej
- hrsť bazalky
- pár olív a cherry paradajok nakrájaných na plátky
Tipy a Triky:
- Namiesto pšeničnej hladkej Pernerky môžete použiť aj špaldovú hladkú Pernerku.
- Calzone môžeme naplniť napríklad syrom ricotta, špenátom a údeným lososom.
- Na záver cesto nemusíme potierať vajíčkom, ale olivovým olejom.
Postup:
Všetky suroviny na cesto dáme do misy a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme vykysnúť (aspoň 60 minút) na teplom mieste. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vypracujeme tri rovnako veľké guľaté „pizze“.
Polovicu cesta potrieme sugom a naskladáme naň ingrediencie podľa ľubovôle (pozor – sugo ani ingrediencie nedávajte až do okrajov). Okraje dookola potrieme rozšľahaným vajíčkom. Polovicu cesta bez ingrediencií preložíme cez druhú polovicu s ingredienciami. Okraje buď „zarolujeme“ alebo dôkladne zatlačíme vidličkou. V tomto prípade bude okraj pevne držať, ale navyše bude aj lepšie vyzerať.
Rozohrejeme rúru na maximum (obvykle to býva asi 250 stupňov). Calzone navrchu opatrne narežeme, potrieme vajíčkom a dáme piecť na 12 až 15 minút, až bude mať krásne zlatú farbu.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...