Celozrnná ciabatta so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 450 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka (môžeme použiť celozrnnú špaldovú hladkú Pernerku alebo aj pšeničnú hladkú Pernerku)
- 350 ml vlažnej vody
- 1 lyžička soli
- 8 lyžíc olivového oleja (využijeme olej zo sušených paradajok)
- 8 plátkov sušených paradajok
- ½ balíčka sušených kvasníc
Tipy a Triky:
- Pokiaľ urobíme ciabattu len z hladkej pšeničnej múky, bude mať veľké oká.
- Sušené paradajky môžeme nahradiť napríklad olivami a rozmarínom – variáciám sa medze nekladú.
Postup:
Sušené paradajky nakrájame na malé kúsky a spoločne ich so všetkými surovinami zmiešame. Cesto je veľmi lepivé, tak sa toho nezľaknime. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút (pokiaľ to bude o niečo dlhšie, nevadí). Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a niekoľkokrát opatrne „preložíme“ ako cesto chlebové. Je dobré mať navlhčené prsty, aby sa nám cesto na ne nelepilo. Konzistencia tohto cesta je veľmi tekutá a lepivá.
Všeobecne je toto talianske pečivo taká placka, ale pokiaľ si urobíme lodičku z papiera na pečenie (konce papiera prepichneme špáradlom, aby papier držal tvar), tak zaistíme, že sa cesto pri pečení neroztečie do strán a ciabatta bude krásne vysoká. Z cesta môžeme tiež urobiť 12 malých bochníkov a piecť týmto spôsobom, aby bolo pečenie rýchlejšie.
Pečieme v rozohriatej rúre na 230 stupňov. Pokiaľ pečieme vcelku (jednu veľkú ciabattu), čas pečenia je asi 30 minút. Ak pečieme malé bochníčky, tak nám stačí 15 minút.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...