CELOZRNNÉ ANGLICKÉ MUFFINY
Ingrediencie:
- 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 250 ml mlieka
- 1 vajíčko
- hrsť nasekaných byliniek (bazalka, oregano, tymian)
- ½ lyžičky drvenej rasce
- 2 lyžice oleja
- lyžička cukru
- lyžička soli
- balíček sušeného droždia
Tipy a Triky:
Hotové muffiny pozdĺžne rozkrojte a naplňte ich napríklad obľúbenou nátierkou, valeriánkou poľnou (poľníčkom), paradajkou, anglickou slaninou a volským okom.
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások tak, že do veľkej misy nalejeme mlieko, pridáme sušené droždie, cukor, polovicu múky (250 g) a všetko vymiešame na hladké tekuté cestíčko. Misu prikryjeme utierkou a necháme v ceste vzísť kvasnice.
Medzitým si v druhej mise preosejeme zvyšnú múku, zamiešame do nej soľ, rascu, nasekané bylinky, pridáme vajíčko a olej a všetko spolu premiešame.
Obidve zmesi spojíme. Najlepšie to urobíme tak, keď tekutý kvások nalejeme do sypkej zmesi. Cesto vareškou premiešame a zvyšok prenecháme kuchynskému robotovi. Pomocou háku necháme cesto hniesť na strednej rýchlosti asi 10 minút, pokiaľ sa všetky suroviny pekne nespoja a cesto bude menej lepivé. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte ďalších 10 minút prepracovávame, až kým nevznikne hladké cesto.
Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme ho v mise kysnúť 1 hodinu.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a formičkou na pampúšiky alebo hrnčekom z neho vykrajujeme kolieska, ktoré necháme na dobre pomúčenej doske ešte 30 minút vykysnúť.
Na sporáku rozohrejeme lievanečník a pripravené muffiny v ňom z každej strany pozvoľna pražíme asi 5 minút.
Anglické muffiny pozdĺžne rozkrojíme a plníme podľa chuti.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...