Celozrnné české „řepánky“
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 1 vajce
- 45 g rozpusteného sádla
- 20 g droždia
- 1 čl soli
- 1 čl cukru
- 100 ml mlieka
Plnka:
- 300 g varenej červenej repy
- 150 g maku
- 2 PL masla
- 2 PL rumu
- 100 g cukru
Tipy a Triky:
V originálnom recetpe sa používa cukrová repa, ak budete mať cukrovú repu nie je nutné pridávať do plnky ďalší cukor. Miesto maku môžeme použiť mleté orechy.
Postup:
Najprv necháme vzíjsť kvások. Trocha mlieka zľahka zahrejeme (tak, aby sme v mlieku vedeli udržať prst), pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Trvá to cca 10-15 minút.
Do misky dáme múku, soľ, vajíčko, rozohriate sádlo, mlieko, kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť cca 60 minút.
Medzitým si pripravíme plnku: rozpustíme si maslo v hrnci, pridáme nastrúhanú uvarenú repu, mak, mlieko, cukor a povaríme. Plnka nesmie byt tekutá. Všetko tekuté sa musí odpariť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 guličiek. Z každej guličky spravíme placku, uprostred dáme plnku a zabalíme ako buchty.
Buchty dáme na plech, potrieme mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňoch cca 25 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...