Celozrnné špaldové lupáčiky
Ingrediencie:
- 550 g celozrnnej špaldovej hladkej múky Pernerka
- 150 ml mlieka
- 100 ml smotany
- 100 g krupicového cukru
- 80 g masla
- 1 vajcia
- vrecúško sušeného droždia.
Tipy a Triky:
Lupáčiky môžete pri skrúcaní naplniť plnkou z lieskových orieškov alebo džemom.
Postup:
Vo veľkej mise premiešame múku s cukrom. Doprostred múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko, vlažnú smotanu, vajcia, rozohriate maslo a droždie. Vareškou všetko premiešame a potom vysypeme na dosku. Ručne spracúvame tak dlho, kým nezískame hladké kompaktné cesto. Ak máte kuchynský robot, nechajte prácu naň. Spracované cesto vložte späť do misy, prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte ho kysnúť 1 hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme do kruhu s hrúbkou cca 5 mm a nožom ho rozkrájame ako pizzu na 8 častí. Vzniknuté trojuholníky skrútime po jednom do tvaru lupáčika a každý položíme s primeraným rozstupom na plech vystlaný papierom na pečenie.
Lupáčiky prikryjeme utierkou a necháme ich 1 hodinu kysnúť. Vykysnuté lupáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pripravené lupáčiky pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...