Celozrnný špaldový závin so slivkami
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g celozrnnej špaldovej múky Pernerka
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 vajcia
- 21 g čerstvého droždia
- štipka soli
Náplň:
- 100 g piškót
- 400 g jabĺk
- 200 g sliviek
- 50 g mletého maku
- 100 g trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
Tipy a Triky:
Po vytiahnutí z rúry prehoďte cez závin utierku, cesto sa mierne zaparí a bude vláčne.
Postup:
V hrnčeku si v troške vlažného mlieka rozmiešame droždie. Múku nasypeme do veľkej misy z robota, pridáme cukor, soľ a všetko premiešame. Ďalej pridáme vajce a zmäknuté maslo a všetko necháme v robote miesiť na prvom stupni. Potom postupne prilievame mlieko, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Spočiatku je cesto lepkavé, ale postupne sa premiesi a prevzdušní, preto sa potom prestane lepiť. Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme ho 1 hodinu kysnúť. Kým cesto vykysne, pripravíme si plnku do závinu. Piškóty podrvíme. Jablká nastrúhame nahrubo a slivky nakrájame na menšie kúsky.
Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na dve časti (budú z neho dva záviny) a každú časť cesta vyvaľkáme na dobre podsypanej doske asi na 0,5 cm. Povrch cesta posypeme podrvenými piškótami, postrúhaným jablkom, slivkami a makom. Na záver plnku pocukrujeme, dochutíme škoricou a zabalíme ju do závinu.
Pripravený závin necháme 20 minút odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie. Vykysnutý závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ho piecť na 15 minút na 140 °C. Po 15 minútach zvýšime teplotu na 160 °C a necháme ho ešte 15 minút dopiecť.
Upečený závin posypeme práškovým cukrom.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...