Čierny celozrnný chlieb
Ingrediencie:
- 250 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 250 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 7 g sušeného droždia
- 9 g soli
- 40 g čierneho kakaa
- 10 g drvenej rasce
- 350 g vlažnej vody
- 30 g oleja
- 40 g medu
Tipy a Triky:
Postup:
Do misy preosejeme obe celozrnné hladké múky, drvenú rascu, soľ a čierne kakao – metličkou premiešame.
Do vody vsypeme sušené droždie, pridáme med a premiešame. Rozmiešané droždie nalejeme do zmesi múk a pridáme olej.
Dôkladne vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť aspoň dve hodiny. Potom znovu cesto premiesime a necháme znovu vykysnúť.
Vykysnuté cesto (musí raz toľko zväčšiť svoj objem) na pomúčenej doske zapracujeme do valčeka, ktorý vložíme do vymazanej formy. Prikryjeme a necháme zase kysnúť (znovu raz toľko zväčší svoj objem). Vložíme ho do rúry rozohriatej na 250 °C a teplotu znížime na 240 °C. Pečieme asi 30 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...