Dalamánky z ražnej múky
Ingrediencie:
Cesto:
- 50 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička cukru: kryštalový alebo krupica
- sušené droždie na ½ kg múky
- 50 ml oleja
- 3,5 dl vody (+ 2 lyžice vody)
Ďalej:
- 1 lyžicu oleja do misky
- 1 vajce + 2 lyžice mlieka na potretie
Tipy a Triky:
Postup:
Suroviny na cesto spracujeme v kuchynskom robotovi. Najprv na stupeň č.1 a potom na stupeň č. 2, kým nebude cesto hladké. Misu si potrieme olejom, pridáme cesto, prikryjeme a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste. Doba kysnutia záleží na teplote v miestnosi, ale určite to bude cez hodinu.
Cesto si potom vyklopíme na pomúčenú dosku, zľahka spracujeme a rukou vytvoríme dalamánky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme a dobre dokysnúť, kľudne aj 50 minút.
Potrieme rozšľahaným vajičkom s mliekom, prisypeme rascu alebo hrubozrnnú soľ a pečieme vo vyhriatej rúre na 230 st. HORÚCIM VZDUCHOM cca 12-15 minút, podľa toho, akú chcete mať na dalamánkach kôrku. .
Príprava aj s kysnutím a dokysnutím je cca 220 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...