Dalamánky z ražnej múky

Share on Facebook
1 plech porcií
2 / 5náročnosť
220 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 50 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru: kryštalový alebo krupica
  • sušené droždie na ½ kg múky
  • 50 ml oleja
  • 3,5 dl vody (+ 2 lyžice vody)

Ďalej:

  • 1 lyžicu oleja do misky
  • 1 vajce + 2 lyžice mlieka na potretie

Tipy a Triky:

Postup:

Suroviny na cesto spracujeme v kuchynskom robotovi. Najprv na stupeň č.1 a potom na stupeň č. 2, kým nebude cesto hladké. Misu si potrieme olejom, pridáme cesto, prikryjeme a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste. Doba kysnutia záleží na teplote v miestnosi, ale určite to bude cez hodinu. 

Cesto si potom vyklopíme na pomúčenú dosku, zľahka spracujeme a rukou vytvoríme dalamánky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme a dobre dokysnúť, kľudne aj 50 minút. 

Potrieme rozšľahaným vajičkom s mliekom, prisypeme rascu alebo hrubozrnnú soľ a pečieme vo vyhriatej rúre na 230 st. HORÚCIM VZDUCHOM cca 12-15 minút, podľa toho, akú chcete mať na dalamánkach kôrku. .

Príprava aj s kysnutím a dokysnutím je cca 220 minút.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.