Dolky

Share on Facebook
20 porcií
2 / 5náročnosť
80 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g pšeničnej polohrubej múky Pernerka
  • 200 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 50 g cukru
  • ½ kocky kvasníc (20 g)
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 250 ml mlieka
  • 50 g rozohriateho masla

Na ozdobenie:

  • hrušková marmeláda
  • šľahačka
  • tvrdý tvaroh na strúhanie

Tipy a Triky:

  • Môžeme použiť napríklad aj slivkový lekvár.
  • Medzi lekvár a šľahačku môžeme dať ešte lyžičku kyslej smotany.

Postup:

V malej miske rozmrvíme kvasnice s lyžičkou cukru a pridáme pár lyžíc vlažného mlieka. Kvasnice rozmiešame na hladkú kašu a necháme vzísť kvások (asi 15 minút).

Do misy dáme najprv suché suroviny – obe múky, soľ, cukor, citrónovú kôru. Zmes zalejeme mliekom, maslom a pridáme vajíčko. Nakoniec pridáme kvások a uhnetieme cesto, ktoré necháme 50 minút kysnúť pod utierkou.

Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme asi 1,5 cm silný plát. Pohárom vykrajujeme dolky. Uprostred každej dolky urobíme ešte jamku (nie skrz).

V hrnci rozpálime olej, vložíme dolky a ihneď stiahneme teplotu na polovicu. Pražíme z obidvoch strán dozlata. Po vychladnutí dolky ozdobíme hruškovou marmeládou, šľahačkou a nastrúhaným tvarohom.

Na dolky môžeme použiť aj špaldovú polohrubú Pernerku.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.