Domáci kváskový
chlieb
Ingrediencie:
Príprava kvásku:
- 2 lyžičky ražného kvásku
- 150 g ražnej celozrnnej jemnej múky Pernerka
- 150 ml vody
Na chléb:
- 250 g ražnej celozrnnej múky Pernerka
- 250 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 1 ½ lyžice soli
- 225 ml vody
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2-3 lyžice zmesi semienok (slnečnicových, tekvicových, ľanových, sezamových)
Tipy a Triky:
Domáci kváskový chlieb vám doma vydrží pokojne aj 5 dní. Skúste ho potrieť čerstvým krémovým syrom, posypať kvalitnou soľou a pokrájanou pažítkou a máte skvelú večeru.
Postup:
Kvások dobre premiešame s múkou a vodou. Zakryjeme ho a necháme pri izbovej teplote 12 hodín.
Potom si odoberieme 2 lyžičky vykysnutého kvásku do pohára, zakryjeme papierovou servítkou a uložíme do chladničky na ďalšie pečenie.
Do robota si dáme všetky ingrediencie na chlieb a vykysnutý kvások s nimi dôkladne miesime.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a niekoľkokrát ho preložíme. Potom vytvoríme bochník, ktorý
necháme kysnúť cca 4 hodiny na dobre pomúčenej ošítke alebo forme.
Chlieb navrchu nakrojíme (približne 3x pozdĺžne). Rúru si vyhrejeme na 250 °C,
naspodok dáme misku s vodou, chlieb vyklopíme na plech na papier na pečenie a pečieme 15 minút,
potom znížime teplotu na 190 °C a ešte 20 minút dopekáme.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...