Focaccia s rozmarínom a sušenými paradajkami

Share on Facebook
1 väčšia zapekacia misa porcií
1 / 5náročnosť
90 min

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky Pernerka 
  • 400 ml teplej vody 
  • 50 ml olivového oleja + 2 lyžice oleja na poliatie (použite ten zo sušených paradajok) 
  • 1 balíček sušeného droždia 
  • 1 lyžica soli 
  • 1 lyžička cukru 
  • 1 miska mixu (sušené paradajky, olivy, kapary) 
  • hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, tymian) 
  • hrubozrnná soľ na posypanie 

Tipy a Triky:

  • Aby bola focaccia krásne nadýchaná, tak ju pečte z pšeničnej hladkej Pernerky, ale môžete pokojne urobiť aj inú verziu, napríklad zo špaldovej celozrnnej hladkej Pernerky. 
  • Najlepšia kombinácia na focacciu je rozmarín–sušené paradajky, alebo tymian–kozí syr–figy. 

Postup:

Vo veľkej mise/v kuchynskom robote vypracujeme veľmi riedke cesto z múky, vody, soli, cukru, droždia. Na záver krátko vmiešame olivový olej, ale len tak, aby sa zapracovala zhruba polovica a zvyšok oleja zostal okolo cesta. 

Prikryjeme utierkou a necháme minimálne 30 minút kysnúť na teplom mieste (keď to bude viac, vôbec to nevadí). 

Cesto vyklopíme do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie. Párkrát ho „vytiahneme“ do boku a prekladáme ako pri chlebe. Necháme kysnúť ešte ďalších 30 minút na teplom mieste. 

Medzitým predhrejeme rúru na 220 °C a nakrájame si sušené paradajky, olivy, kapary. 

Do vykysnutého cesta urobíme navlhčenými prstami jamôčky a do nich dáme zvyšné suroviny. Na záver polejeme olivovým olejom zo sušených paradajok, posypeme bylinkami, hrubozrnnou soľou a dáme piecť do rúry. 

Pozor! Pokiaľ máme focacciu v menšej zapekacej miske, aby bola vysoká, bude potrebovať viac času v rúre (asi 20–25 minút), focacciu rozloženú na plechu stačí piecť asi len 15 minút. 

Recept pripravila @alishaeasycooking

 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.