Hruškový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
- 270 g ryžovej hladkej múky Pernerka
- 380 g vody
- 190 g smotany 31 %
- 200 g vajíčok (rozklepneme bielky a žĺtky zvlášť)
- 2 g mletého kardamómu
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
- 450 g hnedého cukru
- 290 g pohánkovej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 1 kypriaci prášok
- 3 g soli
Hrušky:
- 30 g masla
- 100 g cukru krupica
- 7 pevných hrušiek
Krém:
- 200 g smotany na šľahanie 35 %
- 300 g mäkkého tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 g mletej vanilky
Tipy a Triky:
Namiesto hrušiek môžete použiť slivky.
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu, vsypeme ryžovú múku a povaríme. Potom prilejeme smotanu, žĺtky, kardamóm, nastrúhanú kôru z citróna a 1/3 hnedého cukru. Dôkladne premiešame, nakoniec vmiešame pohánkovú múku s kypriacim práškom.
Bielky vyšľaháme so soľou a 2/3 cukru do pevného snehu. Sneh vmiešame do pripravenej hmoty.
Krupicový cukor karamelizujeme na masle – v karameli restujeme olúpané polovice hrušiek.
Cesto nalejeme do koláčovej formy, ktorú máme vymastenú a vysypanú pohánkovou múkou. Na cesto vyskladáme skaramelizované hrušky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 35 minút.
Z tvarohu s cukrom, vanilkou a šľahačkou vyšľaháme krém, ktorý nastriekame na vychladnutý koláč. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...