Jahodová galetka

Ingrediencie:
Cesto:
- 170 g špaldovej celozrnnej jemnej múky Pernerka
- 25 g práškového cukru
- 105 g masla (dobre vychladnutého)
- štipka soli
- 55 ml ľadovej vody
Plnka:
- 400 g čerstvých jahôd
- 70 g trstinového cukru
- zopár kvapiek vanilkového extraktu
- 1 kopcovitá lyžica kukuričného škrobu
Na posypanie:
- 2 lyžice trstinového cukru
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 2 lyžice smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- čerstvá mäta
- mandľové lupienky
Tipy a Triky:
Galetka je skvelý dezert, v ktorom môžeme zužitkovať sezónne ovocie. Hodia sa do nej nielen jahody, ale aj rebarbora, maliny, ostružiny alebo čerešne.
Postup:
V mise premiešame špaldovú múku a práškový cukor so štipkou soli. Potom pridáme vychladnuté maslo nakrájané na kocky a končekmi prstov spracujeme na posýpku. Snažíme sa pracovať čo najrýchlejšie, aby sa cesto nezahrialo. Pridáme vodu a cesto opatrne vypracujeme. Opäť čo najrýchlejšie. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu vychladnúť v chladničke.
Medzitým si pripravíme plnku. Jahody nakrájame na menšie kúsky, pridáme cukor, vanilkový extrakt a kukuričný škrob. Všetko dobre premiešame a necháme 10 minút odležať. Ovocnú zmes krátko povaríme, aby nám zhustla.
Keď máme cesto dostatočne vychladnuté, rozdelíme si ho na 2 časti. Každý diel si rozvaľkáme na tenké koliesko a s priemerom cca 25 cm. Plnku kladieme asi 3 cm od okrajov. Okraje postupne prehýbame, aby plnka nevytiekla.
Okraje galetky potrieme rozšľahaným vajcom zmiešaným so smotanou a posypeme lyžičkou trstinového cukru. Veľmi pekne vyzerá, keď posypeme aj okraje galetky, pretože sa cukor krásne skaramelizuje aj na ceste.
Galetky pečieme 30 – 35 minút na 180 °C.
Upečťené galetky servírujeme posypané mandľovými lupienkami a mätou.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...