Kváskový chlieb s orechami
Ingrediencie:
Rozkvas:
- 2 kopcovité lyžice ražného kvasu (6 dkg)
- 10 dkg ražnej hladké múky Pernerka
- 1,8 dl vlažnej vody
ďalej:
- 15 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 25 dkg hladkej špaldovej múky Pernerka
- 2 lyžičky soli
- 8 dkg vlašských orechov
- 1,5 dl kysnutého cmaru
- 1 dl vlažnej vody
- 1 lyžica oleja do misky
Tipy a Triky:
Pri otváraní rúry, pozor na horúcu paru, aby ste sa neoparili!
Postup:
Suroviny na rozkvas vyšľaháme vidličkou, prikryjeme a v kuchyni necháme kvasiť 6 až 8 hodín.
Do kuchynského robota nasypeme múky, pridáme ostatné suroviny aj rozkvas a miesime na prvom stupni 3 minúty. Môžeme si pomáhať stierkou, a cesto odlepovať od stien. Cesto sa lepí viac, než keď robíme chlieb len z hladkej múky. Na druhom stupni miesime 3 až 5 minút, podľa toho, ako je cesto spracované. Prsty si zľahka potrieme olehom a cesto prenesieme do misky, ktorá je potretá olejom. Prikryjeme a necháme hodinku v kuchyni odstáť. Po hodinke cesto preložíme a opäť prikryjeme.
Po ďalšej hodinke cesto preložíme po druhýkrát, prikryjeme a necháme stáť ďalšiu hodinu. Cesto potom roztiahneme a následne tvarujeme na požadovaný tvar. Bubliny sa snažíme vytlačiť. Do ošatky vysypanej hladkou múkou, alebo kukuričným škrobom vložíme cesto ševom nahor, posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť. Doba kysnutia môže byť kľudne aj štyri hodiny. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov – HORÚCI VZDUCH s dvomi plechmi. Vrchný na chlieb a spodný na vodu. Chlieb vyklopíme na plech s papierom na pečenie, do spodného plechu nalejeme cca 3dcl vlažnej vody a pečieme 20 minút.
Potom rúru otvoríme, !!!pozor na horúcu paru!!! Necháme odvetrať na 185 stupňov a pečieme ešte 15 minút. Chlieb položíme na mriežku a necháme ho vyhladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...