Kváskový chlieb s orechami

Share on Facebook
1 porcií
3 / 5náročnosť
360 min

Ingrediencie:

Rozkvas:

  • 2 kopcovité lyžice ražného kvasu (6 dkg)
  • 10 dkg ražnej hladké múky Pernerka
  • 1,8 dl vlažnej vody

ďalej:

  • 15 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • 25 dkg hladkej špaldovej múky Pernerka
  • 2 lyžičky soli
  • 8 dkg vlašských orechov
  • 1,5 dl kysnutého cmaru
  • 1 dl vlažnej vody
  • 1 lyžica oleja do misky

Tipy a Triky:

Pri otváraní rúry, pozor na horúcu paru, aby ste sa neoparili!

Postup:

Suroviny na rozkvas vyšľaháme vidličkou, prikryjeme a v kuchyni necháme kvasiť 6 až 8 hodín. 

Do kuchynského robota nasypeme múky, pridáme ostatné suroviny aj rozkvas a miesime na prvom stupni 3 minúty. Môžeme si pomáhať stierkou, a cesto odlepovať od stien. Cesto sa lepí viac, než keď robíme chlieb len z hladkej múky. Na druhom stupni miesime 3 až 5 minút, podľa toho, ako je cesto spracované. Prsty si zľahka potrieme olehom a cesto prenesieme do misky, ktorá je potretá olejom. Prikryjeme a necháme hodinku v kuchyni odstáť. Po hodinke cesto preložíme a opäť prikryjeme.

Po ďalšej hodinke cesto preložíme po druhýkrát, prikryjeme  a necháme stáť ďalšiu hodinu. Cesto potom roztiahneme a následne tvarujeme na požadovaný tvar. Bubliny sa snažíme vytlačiť. Do ošatky vysypanej hladkou múkou, alebo kukuričným škrobom vložíme cesto ševom nahor, posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť. Doba kysnutia môže byť kľudne aj štyri hodiny. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov – HORÚCI VZDUCH  s dvomi plechmi. Vrchný na chlieb a spodný na vodu. Chlieb vyklopíme na plech s papierom na pečenie, do spodného plechu nalejeme cca 3dcl vlažnej vody a pečieme 20 minút.

Potom rúru otvoríme, !!!pozor na horúcu paru!!! Necháme odvetrať na 185 stupňov a pečieme ešte 15 minút. Chlieb položíme na mriežku a necháme ho vyhladnúť. 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.