Kváskový chlieb so sušenými rajčinami a cibuľkou
Ingrediencie:
Rozkvas:
- 5 dkg ražného kvásku (1 kopcovitá lyžica)
- 5 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- necelé 1 dl vlažnej vody
Cesto:
- 50 dkg hladkej pšeničnej múky Pernerka
- 2 lyžičky soli
- 2,5 dl + 5 lyžíc vody
ďalej potrebujeme:
- hladká múka na podsypávanie
- 6 dkg sušených rajčín naložených v oleji
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 lyžice oleja
Tipy a Triky:
Postup:
Rozkvas:
Do misky si dáme ražný kvások, pridáme ražnú Pernerku a vlažnú vodu. Zo surovín vypracujeme lyžicou kašičku. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na kuchynskej linke odstáť 8-12 hodín.
Rajčiny vyberieme z oleja, dáme ich do sitka odkvapkať, aby sme sa zbavili prebytočného oleja a na koniec ich osušíme papierovou utierkou. Osušené rajčiny nakrájame na pásiky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky (t.j polovicu cibuľe rozkrojíme na polku a potom nakrájame na tenké plátky). Na panvici si rozpálime olej, osmažíme cibuľku do zlatista a preložíme na papierovú utierku, aby sme cibuľku zbavili tuku.
Do kuchynského robota dáme hladkú pšeničnú Pernerku, pridáme soľ a premiešame. Potom pridáme kvások, ktorý 8-12 hodín „pracoval“. Pridáme vlažnu vodu a začneme spracovávať na stupni 1 po dobu 5 minút, potom na stupni 2 po dobu troch minút.
Na pomúčenú dosku si položíme spracované testo, ktoré prstami roztiahneme do strán a dáme naň cibuľku a rajčiny1100. Rukami od múky cibuľku a nakrájané rajčiny zapracujeme do cesta. Cesto dáme do misky vytretej olejom, prikryjeme fóliou a necháme odležať 45-60 minút. Cesto niekoľkokrát preložíme a necháme znova odpočinúť po dobu 45-60 minút a ešte raz celý proces s prekladaním zopakujeme.
Cesto opäť vyberieme na pomúčenú dosku a spracujeme ho (aby v ňom neboli bubliny). Spracované cesto položíme do ošatky (poprášenej múkou alebo kukuričným škrobom) „nohami nahor“, posypeme hladkou múkou, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 2-3 hodiny (záleží od teploty v kuchyni)
Pripravíme si dva plechy (jeden na chlieb s papierom na pečenie a jeden na vodu), rúru rozpálime na 250 stupňov. Na plech s papierom na pečenie vyklopíme chlieb, narežeme ho a dáme do rúry. Do spodného plechu nalejeme cca 2dcl vody a 20 minútach ho opatrne vyberieme (POZOR na obarenie- pri otvorení rúry vyjde para von), odvetráme rúru, dáme na 190 stupňov a pečieme ďalších 10 minút. Vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...