Kváskový chlieb so sušenými rajčinami a cibuľkou

Share on Facebook
1 porcií
3 / 5náročnosť
1100 min

Ingrediencie:

Rozkvas: 

  • 5 dkg ražného kvásku (1 kopcovitá lyžica)
  • 5 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
  • necelé 1 dl vlažnej vody

Cesto:

  • 50 dkg hladkej pšeničnej múky Pernerka
  • 2 lyžičky soli
  • 2,5 dl + 5 lyžíc vody

ďalej potrebujeme:

  • hladká múka na podsypávanie
  • 6 dkg sušených rajčín naložených v oleji
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 lyžice oleja

Tipy a Triky:

Postup:

Rozkvas:  

Do misky si dáme ražný kvások, pridáme ražnú Pernerku a vlažnú vodu. Zo surovín vypracujeme lyžicou kašičku. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na kuchynskej linke odstáť 8-12 hodín.

Rajčiny vyberieme z oleja, dáme ich do sitka odkvapkať, aby sme sa zbavili prebytočného oleja a na koniec ich osušíme papierovou utierkou. Osušené rajčiny nakrájame na pásiky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky (t.j polovicu cibuľe rozkrojíme na polku a potom nakrájame na tenké plátky). Na panvici si rozpálime olej, osmažíme cibuľku do zlatista a preložíme na papierovú utierku, aby sme cibuľku zbavili tuku.   

Do kuchynského robota dáme hladkú pšeničnú Pernerku, pridáme soľ a premiešame. Potom pridáme kvások, ktorý 8-12 hodín „pracoval“. Pridáme vlažnu vodu a začneme spracovávať na stupni 1 po dobu 5 minút, potom na stupni 2 po dobu troch minút. 

Na pomúčenú dosku si položíme spracované testo, ktoré prstami roztiahneme do strán a dáme naň cibuľku a rajčiny1100. Rukami od múky cibuľku a nakrájané rajčiny zapracujeme do cesta. Cesto dáme do misky vytretej olejom, prikryjeme fóliou a necháme odležať 45-60 minút. Cesto niekoľkokrát preložíme a necháme znova odpočinúť po dobu 45-60 minút a ešte raz celý proces s prekladaním zopakujeme.

Cesto opäť vyberieme na pomúčenú dosku  a spracujeme ho (aby v ňom neboli bubliny). Spracované cesto položíme do ošatky (poprášenej múkou alebo kukuričným škrobom) „nohami nahor“, posypeme hladkou múkou, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 2-3 hodiny (záleží od teploty v kuchyni)

Pripravíme si dva plechy (jeden na chlieb  s papierom na pečenie a jeden na vodu), rúru rozpálime na 250 stupňov. Na plech s papierom na pečenie vyklopíme chlieb, narežeme ho a dáme do rúry. Do spodného plechu nalejeme cca 2dcl vody a  20 minútach ho opatrne vyberieme (POZOR na obarenie- pri otvorení rúry vyjde para von), odvetráme rúru, dáme na 190 stupňov a pečieme ďalších 10 minút. Vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.

 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.