Kváskový chlieb so zemiakom
Ingrediencie:
Rozkvas:
- 8 dkg ražného kvásku (2 kopcovité lyžice)
- 10 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 1,6 dl vody
ďalej:
- 40 dkg hladkej múky Pernerka
- 10 dkg polohrubej múky Pernerka
- 15 dkg varených studených zemiakov
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 220 ml vlažnej vody
- 1 lyžica oleja na vymastenie misky
- múka na podsypanie podľa potreby
Tipy a Triky:
Postup:
Suroviny na rozkvas rozšľaháme vidličkou, prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke 6-8 hodín odstáť. Správny rozkvas má vo vnútri bubliny.
Všetky suroviny dáme do misky, pridáme rozkvas a miešame na prvom stupni v kuchynskom robotovi 5 minút. Na druhom stupni miešame ešte tri minúty.
Cesto preložíme do olejom vymastenej misky, prikryjeme a necháme ¾ až 1 hodinu stáť.
Preložíme, prikryjeme a opäť necháme rovnaku dobu odstáť. Preložíme po hodine ešte raz a necháme odstáť. Na dosku posypanú múkou vyklopíme cesto, spracujeme dlaňami, cesto vytiahneme, aby v ňom neboli bubliny a ševom nahor dáme do múky alebo solamylom vysypanej ošatky na chlieb, prikryjeme a necháme vykysnúť. My dávame takto pripravené cesto v ošatke do chladničky a pečieme až ráno.
Do rúry dáme dva plechy, jeden na chlieb a druhý na vodu. Rúru vyhrejeme na 250 st., chlieb vyklopíme na rozpálený plech narežeme a dáme do rúry. Do druhého plechu nalejeme 2dcl vlažnej vody. Pečieme 20 minút. Teplotu znížime na 190 st. Vyberieme plech, kde bola voda a akonáhle bude rúra odvetraná, pečieme ešte 15 minút. Vyberieme na mriežku a chlieb krájame až po vychladnutí.
Chlieb váži okolo 1 kg.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...