Kváskový chlieb z ražnej celozrnnej a špaldovej múky
Ingrediencie:
Rozkvas:
- 2 lyžice ražného kvásku
- 10 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- Voda podľa potreby
Ďalej potrebujeme:
- 35 dkg špaldovej hladkej múky Pernerka
- Múka na dosyp podľa potreby
- 1,5 lyžičky soli
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1,8 až 2 dl vody
Tipy a Triky:
Postup:
Do misky si dáme kvások izbovej teploty, pridáme ražnú múku s vlažnou vodou a vytvoríme „husté cestíčko“, potom dáme do miktroténového vrecka a necháme rozkvasiť 5-7 hodín.
Do kuchynského robota dáme špaldovú múku, pridáme rozkvas, lyžičku drvenej rasce, lyžičku a pól soli, vlažnú vodu a pustíme na prvý stupeň. Po piatich minútach prepneme na druhý stupeň a mixujeme ďalšie tri minúty. Ak je cesto redšie prisypeme ešte trocha múky a necháme chvíľku spracovať v robotovi.
Cesto dáme do misky potretej olejom, prikryjeme fóliou a necháme cca 45 minút oddychovať. Medzitým si pripravíme ošatku, poprášime múkou alebo kukuričným škrobom.
Po 45 minútach cesto štyrikrát preložíme a dáme zas odpočívať pod fóliu na 30-45 minút, znova proces zopakujeme. Po treťom „preložení“ cesto začneme spracovávať.
Na posypanú dosku dáme cesto. Roztiahmeme ho prstami do strán a budeme prekladať. Spracovávame ho 5 minút do požadovaného tvaru a dáme do ošatky ševom nahor. Zakryjeme fóliou a necháme nakysnúť cca 5 hodín (záleží od teploty v kuchyni).
Rúru si predhrejeme na 250 stupňov. Pripravíme si dva plechy-jeden na chlieb a druhý (spodný ) na vodu. Do spodného nalejeme cca 2 litre vody, obidva plechy vložíme do rúry. Na horúci plech s papierom na pečenie položíme chlieb (vyklopíme ho ševom nadol), narežeme, postriekame vodou a dáme do rúry. Po 10 minútach opatrne vyberieme spodný plech (POZOR na obarenie- pri otvorenej rúre vyjde para von), rúru si odvetráme a dáme na 190 stupňov. Pečieme ďalších 25 minút.
Vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...