Kysnuté špaldové koláče s tvarohom a čerešňami
Ingrediencie:
Na těsto:
- 550 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 140 g masla
- 100 g krupicového cukru
- 375 ml vlažného mlieka
- 1 vajcia
- 1 žĺtok
- vrecúško sušeného droždia
- citrónová kôra z 1 citróna
Na náplň:
- 50 g masla
- 100 g krupicového cukru
- 500 g tvarohu
- 1 vajcia
- 1 lyžica mlieka
- citrónová kôra z ½ citróna
- 200 g vykôstkovaných čerešní
Na drobenku:
- 40 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 30 g krupicového cukru
- 30 g masla
Tipy a Triky:
Pred prípravou koláčov namočte čerešne do malého množstva rumu, budú mať potom ešte lepšiu chuť.
Postup:
Vo veľkej mise premiešame múku so sušeným droždím. Uprostred múky urobíme jamku a nalejeme do nej vlažné mlieko, pridáme zmäknuté maslo, cukor, vajcia, žĺtok a postrúhanú citrónovú kôru. Vareškou všetko premiešame a potom vysypeme na dosku. Ručne spracúvame tak dlho, kým nezískame hladké kompaktné cesto. Ak máte kuchynský robot, nechajte prácu naň. Spracované cesto vložte späť do misy, prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte ho kysnúť 1 hodinu.
Kým cesto vykysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Maslo vymiešame s cukrom a potom doň zamiešame žĺtok, citrónovú kôru, tvaroh a tuhý sneh ušľahaný z bielkov.
Teraz si pripravíme posýpku. Do menšej misky nasypeme múku, cukor a pridáme maslo. Všetko v prstoch prepracujeme a rozdrobíme do posýpky. Potom ju dáme do chladničky na chvíľu stuhnúť.
Dva veľké plechy vystelieme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 rovnakých častí. Z každého kúska vytvarujeme bochník, ktorý sploštíme, uprostred urobíme jamku, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a jamku naplníme tvarohovou plnkou. Na plnku poukladáme čerešne a na koniec ich pokryjeme posýpkou. Takto pripravené koláče necháme chvíľu odležať. Rúru predhrejeme na 160 °C. Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca 25 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...