Makové kopýtka

Share on Facebook
12 porcií
2 / 5náročnosť
60 min

Ingrediencie:

Cesto:

  • 20 dkg špaldovej hladkej múky Pernerka + múka na podsypávanie
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • necelá ½ lyžička soli
  • 20 dkg varených zemiakov (varené najlepšie deň dopredu)
  • 8 dkg práškového cukru
  • 1 menšie vajíčko
  • 8 dkg masla

Plnka:

  • 15 dkg mletého maku
  • 1,5 dl mlieka
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • ½ lyžičky vanilkového cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 vrchovatá lyžica slivkového lekváru
  • práškový cukor podľa chuti
  • 1 vajíčko na potrenie

Tipy a Triky:

 Špaldovú hladkú Pernerku môžete nahradiť pšeničnou hladkou Pernerkou.

Postup:

Najprv zmiešame suroviny na plnku. Mlieko pridávame postupne – veľmi záleží, aký riedky/hustý máme lekvár a ako jemne máme zomletý mak – plnka nesmie byť tekutá (čím hutnejší lekvár, tým viac mlieka budeme potrebovať). Premiešavame asi pol minútky na sporáku a potom necháme plnku vychladnúť.

Studené olúpané zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme zmäknuté maslo a ostatné suroviny na cesto. Vypracujeme ho rukou.

Cesto NENECHÁME odpočinúť, ale hneď ho vyvaľkáme na výšku asi 3–4 mm. Počas vaľkania môžeme podsypávať. Z cesta vytvoríme tri obdĺžniky veľké asi 20 x 15 cm.

Na ne postupne rozotrieme plnku (na každý plát ⅓ vychladnutej plnky). Každý plát potom ešte rozdelíme na štyri diely (krájame po kratšej strane) a následne každý diel stočíme z obidvoch strán proti sebe tak, aby nám vzniklo „spojené kopýtko“.

Kopýtka postupne kladieme na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 185 °C asi 25 minút dozlatista.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.