Makové kopýtka
Ingrediencie:
Cesto:
- 20 dkg špaldovej hladkej múky Pernerka + múka na podsypávanie
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- necelá ½ lyžička soli
- 20 dkg varených zemiakov (varené najlepšie deň dopredu)
- 8 dkg práškového cukru
- 1 menšie vajíčko
- 8 dkg masla
Plnka:
- 15 dkg mletého maku
- 1,5 dl mlieka
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- ½ lyžičky vanilkového cukru
- ½ lyžičky škorice
- 1 vrchovatá lyžica slivkového lekváru
- práškový cukor podľa chuti
- 1 vajíčko na potrenie
Tipy a Triky:
Špaldovú hladkú Pernerku môžete nahradiť pšeničnou hladkou Pernerkou.
Postup:
Najprv zmiešame suroviny na plnku. Mlieko pridávame postupne – veľmi záleží, aký riedky/hustý máme lekvár a ako jemne máme zomletý mak – plnka nesmie byť tekutá (čím hutnejší lekvár, tým viac mlieka budeme potrebovať). Premiešavame asi pol minútky na sporáku a potom necháme plnku vychladnúť.
Studené olúpané zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme zmäknuté maslo a ostatné suroviny na cesto. Vypracujeme ho rukou.
Cesto NENECHÁME odpočinúť, ale hneď ho vyvaľkáme na výšku asi 3–4 mm. Počas vaľkania môžeme podsypávať. Z cesta vytvoríme tri obdĺžniky veľké asi 20 x 15 cm.
Na ne postupne rozotrieme plnku (na každý plát ⅓ vychladnutej plnky). Každý plát potom ešte rozdelíme na štyri diely (krájame po kratšej strane) a následne každý diel stočíme z obidvoch strán proti sebe tak, aby nám vzniklo „spojené kopýtko“.
Kopýtka postupne kladieme na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 185 °C asi 25 minút dozlatista.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...