Medovník
Ingrediencie:
Na korpus:
- 250 g masla
- 3 vajcia
- 100 g medu
- 250 g trstinového cukru
- 500 g ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 1 lyžičky jedlej sódy
Na krém:
- 1 karamelové Salko
- 300 g masla
Tipy a Triky:
Aby bol medovník ešte viac autentický, môžete navrch torty pridať za hrsť nasekaných vlašských orechov.
Postup:
Cesto budeme pripravovať nad parou, preto si pripravte dva hrnce, jeden väčší a druhý menší. Do veľkého nalejte vodu tak, aby malý hrniec nebol ponorený vo vode. Vodu dáme zahrievať.
Teraz pristúpime k príprave cesta. V malom hrnci rozpustíme maslo, k rozpustenému maslu pridáme cukor a med a všetko premiešame. Ďalej pridáme aj vajcia. Vajcia do zmesi dôkladne zašľahajte tak, aby bola zmes hladká.
Múku premiešame so sódou a potom túto sypkú zmes vmiešame do zmesi tekutej. Zmes dôkladne premiešame vareškou a potom odstavíme z ohňa. Takto pripravené cesto necháme vychladnúť. Kým cesto vychladne, vyložíme si plech papierom na pečenie.
Vychladnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Prvú časť cesta položíme na papier na pečenie a valčekom ho vyvaľkáme do kruhu. Snažte sa placku urobiť čo najtenšiu, aby torta nakoniec nebola príliš vysoká. Ak sa cesto lepí, mierne ho poprášte múkou. Placku aj s papierom na pečenie prenesieme na plech a pečieme ju 9 minút v rúre vyhriatej 180 °C. Takto upečieme jednu placku po druhej. Ak máte viac plechov, môžete upiecť všetky placky naraz. Upečené placky necháme vychladnúť a potom ich orežeme tak, aby boli všetky rovnako veľké a mali rovnaký tvar. Najlepšie to urobíte tak, keď na placku položíte tanier a nožom podľa neho orežete okraje. Okraje dajte nabok, využijeme ich na posýpku.
Teraz si pripravíme krém. Zmäknuté maslo vložíme do robota a chvíľu ho šľaháme, aby bolo nadýchané. Potom do nadýchaného masla zašľaháme karamelové Salko. Krém nechajte šľahať zopár minút, aby sa suroviny dobre prepojili. Jednotlivé upečené korpusy potrieme krémom a navrstvíme na seba. Na záver potrieme aj vrch a boky torty. Odrezky z korpusu, ktoré sme si nechali, podrvíme ako posýpku a boky a vrch torty nimi obalíme. Takto pripravenú tortu necháme v chladničke odležať do druhého dňa.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...