Naan – chlebová placka
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 250 ml bieleho jogurtu (pozor – nie nízkotučného, ale poriadne tučného, najlepšie gréckeho typu)
- 200 ml teplej vody
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lyžica oleja/masla (do cesta)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica čierneho sezamu
- 2 strúčiky cesnaku
Tipy a Triky:
- Placky sú najlepšie ešte teplé, ale pokiaľ vám zvýšia do druhého dňa, tak ich naplňte šunkou, syrom a zapečte ako hrianku, napríklad do batohu na výlet.
- Pokiaľ placky chcete podávať napríklad ku gréckemu šalátu, tak do cesta nedávajte sezam, ale pridajte lyžičku stredomorských byliniek,
- Pokiaľ vám v pečive vadí kypriaci prášok, tak ho môžete nahradiť 1 balíčkom sušeného droždia, ale potom nechajte cesto minimálne 60 minút kysnúť na teplom mieste.
Postup:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme nelepivé cesto. Pokiaľ by sa lepilo, tak pridáme ešte trošku múky. Cesto ihneď preložíme na pomúčenú dosku. Z cesta urobíme valček, ktorý bude mať všade rovnaký priemer. Rozrežeme ho na 8 rovnako veľkých dielov. Pomocou valčeka na cesto vyvaľkáme placky vysoké asi 1 cm. Pokiaľ nám nevadia nedokonalosti, tak placky stačí ručne prstami roztiahnuť do strán.
Do hrnčeka dáme rozpustené maslo/olej a prelisujeme 2 strúčiky cesnaku. Týmto cesnakovým maslom potrieme rozpálenú panvicu a dáme na ňu placku (pokiaľ chceme, môžeme placky piecť aj na suchej panvici). Pečieme z každej strany 2–3 minúty do zlatista. Po upečení ešte potrieme cesnakovým maslom.
Recept připravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...