Obrátený paradajkový koláč

Ingrediencie:
Cesto:
- 20 dkg špaldovej hladkej alebo pšeničnej hladkej Pernerky
- 10 dkg masla
- 3/4 lyžičky soli
- 1 žĺtok
- 5 až 6 lyžic vody
Plnka:
- 2 lyžice masla
- 2 veľká červená cibuľa
- 20 dkg póru
- 2 lyžice cukru: kryštálový alebo krupica
- cca ¾ kg paradajok
- 1/2 lyžice práškového cukru
- soľ podľa chuti
Ďalej:
- 1 vajce na potretie
Tipy a Triky:
Postup:
Maslo na cesto použijeme rovno z chladničky ako aj studenú vodu. Všetky suroviny si spracujeme a dáme na hodinku do chladničky.
Umyté paradajky si rozpolíme, vložíme do pekáča rozrezanou stranou nadol a posypeme práškovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200st. cca 20 minút. Vychladnuté paradajky vymačkáme zo zbytku šťavy a rozložíme do nízkého guľatého plechu. Zľahka osolíme a samozrejme aj okoreníme.
Na panvici si rozohrejeme maslo, pridáme cukor, na polmesiačiky nakrájanú cibuľu a necháme jemne skaramelizovať. Pridáme nakrájany pór a hneď aj stiahneme z variča, dosolíme a poprípade pridáme ocot.
Vychladnutú dochutenú zmes rozložíme na paradajky. Cesto vyvaľkáme cca o 2 cm väčšie než je forma a okraje pozastrkujeme za paradajky. Potrieme rozšľahaným vajcom, prepichneme lyžičkou a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 st. 25 až 30 minút dozlatista.
Vlážny kolač obrátíme pomocou taniera a podávame.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...