Oškvarkové pagáčiky

Ingrediencie:
- 500 g špaldovej hladkej múky Pernerka
- 10 g krupicového cukru
- 7 g sušeného droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 2 vajíčka
- 8 g soli
- 200 g masti (100 g do cesta a 100 g do oškvarkov)
- 450 g mletých oškvarkov
- 1 vajíčko na potretie
Na doplnenie:
- sušené slivky, naložené v rume a olúpané mandle
Tipy a Triky:
- Vynikajúce sú so sušenou slivkou namočenou v rume, ktorú dáme medzi dve kolieska cesta. Po potretí vajíčkom ozdobíme mandľou.
- Na dochutenie cesta môžeme pridať mletú rascu alebo drvené korenie podľa chuti.
Postup:
Sušené droždie rozmiešame v 1/3 vlažného mlieka s cukrom. Do misy preosejeme múku, pridáme 2/3 mlieka s vajíčkami a namočené droždie. Nakoniec pridáme 100 g masti a soľ.
Zarobíme cesto. Môžeme ho prípadne okoreniť čiernym korením (drveným zeleným či čiernym) alebo pridať rascu. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť.
Mleté oškvarky vymiešame s masťou.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme mletými oškvarkami s masťou na asi dvoch tretinách cesta (jeden koniec cesta zostane nepotretý). Najprv preložíme nenatretú stranu a cez ňu natretú. Potom znovu rozvaľkáme a rovnakým spôsobom cesto potrieme a zložíme. Medzi prevaľovaním necháme cesto oddýchnuť.
Prevaľkané cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, potom znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré rozložíme na plech. Znovu necháme vykysnúť. Vykysnuté pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 10 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...