Oškvarkové pagáčiky

Share on Facebook
10 porcií
2 / 5náročnosť
120 min

Ingrediencie:

  • 500 g špaldovej hladkej múky Pernerka
  • 10 g krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 vajíčka
  • 8 g soli
  • 200 g masti (100 g do cesta a 100 g do oškvarkov)
  • 450 g mletých oškvarkov
  • 1 vajíčko na potretie

Na doplnenie:

  • sušené slivky, naložené v rume a olúpané mandle

Tipy a Triky:

  • Vynikajúce sú so sušenou slivkou namočenou v rume, ktorú dáme medzi dve kolieska cesta. Po potretí vajíčkom ozdobíme mandľou.
  • Na dochutenie cesta môžeme pridať mletú rascu alebo drvené korenie podľa chuti.

Postup:

Sušené droždie rozmiešame v 1/3 vlažného mlieka s cukrom. Do misy preosejeme múku, pridáme 2/3 mlieka s vajíčkami a namočené droždie. Nakoniec pridáme 100 g masti a soľ.

Zarobíme cesto. Môžeme ho prípadne okoreniť čiernym korením (drveným zeleným či čiernym) alebo pridať rascu. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť.

Mleté oškvarky vymiešame s masťou.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme mletými oškvarkami s masťou na asi dvoch tretinách cesta (jeden koniec cesta zostane nepotretý). Najprv preložíme nenatretú stranu a cez ňu natretú. Potom znovu rozvaľkáme a rovnakým spôsobom cesto potrieme a zložíme. Medzi prevaľovaním necháme cesto oddýchnuť.

Prevaľkané cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, potom znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré rozložíme na plech. Znovu necháme vykysnúť. Vykysnuté pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 10 minút.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.